Vad jag vill höra Mona Sahlin och de rödgröna säga i almedalen

DSCN2686

Vad jag vill jag höra Mona Sahlin och de rödgröna prata om i sina almedals tal?

Jag vill höra dem tala om ett Sverige som håller ihop. Socialt, ekonomiskt, kulturellt. Ett Sverige som inte delas mellan de som har och inte har. Ett välfärdsland för alla svenskar som tar ett solidariskt ansvar för varandra. Ja solidariet, detta hemska ord tilskillnad från en samhälls syn där man skiter i alla andra.

Jag vill också höra de rödgröna tala om ett sverige som investerar både i människor och teknik. Investeringar för framtiden mot utbildning, företagande, forskning, kultur och infrastruktur. Där humankapital är lika viktigt  som den så sorgligt eftersatta infrastrukturen i landet.

Investeringar där man tror på alla männskors förmåga att utvecklas och förändras isället för att de klassas som lågproduktiva vars löner borde sänkas.

Ett Sverige för att ta ett personligt aktuellt exempel  från min arbetsplats där arbetslösa inte hänvisas till att leva på socialbidrag och existensminimum med katastrofala följder för privatekonomi. Jag vill inte ha ett Sverige där arbetslösa för att klara hyran och bostaden låter bli att äta på en vecka för att de inte har några pengar. Och ja det är just arbetslösa socialbidragstagare jag jobbar med.

Jag vill också höra alla de rödgröna prata som ett konkret alternativ till alliansen. Jag vill höra dem säga ‘vi vill bilda regering 2010 och jobba långsiktigt för ett annat Sverige.’ Att de inte enbart handlar om 3 separata partier utan 3 partier som vill och kan regera ihop. Med Mona Sahlin som statsminister.

Jag vill höra socialdemokratin prata om miljön lika självklart som ett miljöparti som pratar om ett socialt  hållbart sverige som en förutsättning för ett ekologiskt hållbart land. Och ett vänsterparti som lika självklart pratar om ett utvecklat företagande som en utvecklad socialism.

Med andra ord att här finns ett nytt alternativ i svensk politk som vill utveckla landet i progressiv riktning. Och inte bara spara sig in i framtiden.

Vad jag inte vill höra Mona Sahlin eller några av de andra partiledarna  prata om i sin tal är moderaterna eller alliansen. Det finns ingen anledning att nämna dessa  De har gjort nog.

Mer tankar om vad Mona Sahlin borde säga i almedalen nedan.

HBT-Sossen som började. Rosemaris inlägg på Kulturbloggen och Peter Johansson … och Peter Högberg… och Peter Andersson… och Jämlikhetsanden… och Martin Moberg… och Kristian Krassman… och Johan Westerholm och Storstad

Inget parti vinner val på att gnälla och skälla på sina motståndare. Vi tre, som satt på filten, vill istället att vi lägger krut på att tala om vår politik. Vi bör även tala betydligt mer om ideologi och visioner.
I några tal som Mona Sahlin har hållit nyligen har mycket fokus varit på Moderaterna och mindre fokus har lagts på vår politik, vår ideologi och våra visioner. Så i fredags kläckte jag följande idé: Vad vill vi att Mona Sahlin ska säga i sitt tal i Almedalen? Inspirationen till idén fick jag när LO frågade på sin hemsida vad Wanja Lundby-Wedin skulle säga i sitt Första maj-tal.
Ett vet jag med all bestämdhet – jag vill inte se och höra ett tal, där 2/3 av talet ägnas åt Moderaterna. Jag vill knappt att 1/3 av talet ska ägnas åt våra motståndare. Jag vill att Sahlin håller ett ideologiskt tal. Jag ser gärna ett tal i stil med det som Sahlin höll i Sickla 2009.

https://hbt-sossen.blogspot.com/2010/06/vad-ska-mona-sahlin-saga-i-sitt-tal-i.html

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Vad jag vill höra Mona Sahlin och de rödgröna säga i almedalen

  1. jonnydisenfeldt skriver:

    Hehe… nej Reinfeldt har presterat mycket mycket bättre än vad jag trodde när han först blev partiledare. Han har lyckats modernisera sitt parti ordentligt och verkligen lyckats göra det till ett parti för alla.Det är nog mera socialdemokraterna som behöver en ny uppsättning ledare, ny politik etc.

  2. Claes Krantz skriver:

    Reinfeldt? 🙂

  3. jonnydisenfeldt skriver:

    Det behövs inget långt tal, det räcker med ."Jag avgår för partiets skull"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *