Alliansen–Vill ge mer pengar tilll försvaret en välfärdsfråga?

Jag har lite svårt att se hur de olika allianspartierna tänker i sin säkerhetspolitik. Vad är Sveriges säkerhets och försvarspolitik idag?  Det är återigen att man sätter vagnen framför hästen.

Om Sverige är en del av EU:s gemensamma säkerhets– och försvarspolitik med EU som det centrala forumet för svensk säkerhetspoltik vilken politik vill partierna föra där?

Vad som är ‘ett solidariskt ansvar’ för EUs säkerhets är knappast definerat eller oomstritt mellan de olika EU länderna. Och grunden för hela EUs säkerhetspolitik vilar på NATO som i sin tur vilar till största delen på USA:s militär infrastruktur och soldater.

Är Europeisk och Svensk säkerhet bäst hanterad i Vitaa huset eller via tyskland, frankrike oc England?

Vad är hotbilden? Ryssland?  Ett land som rustar upp och moderniserar sin militär som ett svar på den inrigning av landet USA och NATO inledde efter kalla kriget slut. Där det från Afghanistan till Georgien till östersjön och ishavet finns en NATO mur runt landet.

Mer internationella insatser? I vem regi och mot vem. Handlar det om en fomell NATO anslutning något som de moderata ledamöterna i försvarsutskottet tydligen vill

Hur många av de borgerliga partierna är redo att sätta in kärnvapen som en del av de svenska fredsförsvaret internationellt?

"Nato kommer att upprätthålla sin kärnvapenkapacitet samt sin rätt att ändra placeringen av
kärnvapnen, ifall omständigheterna så skulle kräva. De nya medlemsländerna deltar jämsides
med de gamla i verkställandet och utvecklandet av Natos strategi, också i fråga om
kärnvapenkomponenten. Den säkerhet, inklusive kapaciteten med kärnvapen, som avses i
artikel 5 i Nordatlantiska fördraget täcker också nya medlemsländer."

https://www.folkpartiet.se/ImageVault/Images/id_3637/scope_0/ImageVaultHandler.aspx
 

Folkpartiet har uppenbarligen inga problem med detta. Om inte en intressant fråga till Jan Björklund när han träffar media i almedalen. Där han säkert kommer att tala för en NATO anslutning.

 

Vid sidan om Folkpartiet höjs nu röster både inom Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna för att öka anslaget till försvaret. Häromdagen presenterade Moderaternas försvarspolitiker i riksdagen en rapport där man bland annat skriver att försvarsanslaget sannolikt behöver ökas inom fem till åtta år.

Enligt moderaten Isabella Jernbeck behövs det fler soldater i internationell tjänst. Utrustning och utbildning kommer också att kosta mer. Men även en förändrad hotbild mot Sverige motiverar högre anslag, enligt Jernbeck:

– Vi har tittat på Ryssland på ett lite annat sätt, tror jag, och ser de intressen de faktiskt har i Östersjöområdet, norr om oss och också ner i Europa. Och det har vi sett som en större rustning som kan bli ett större hot mot oss också, säger Isabella Jernbeck.

Allianspolitiker kräver höjda försvarsanslag – Ekot | Sveriges Radio

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *