Reinfeldts dåliga ledarskap

littorin

Bra ledarskap är inte att undvika ta anvsvar eller att smita undan när det blir jobbigt. Bra ledare tar också hand om folk som arbetar för dem även om de gjort misstag eller har problem.

Den icke dömde men utpekade Sven Otto Littorin har kastats ut från moderaterna på ett sätt som närmast påmminer om gamla tiders diktaturers sätt att totalt radera ut misshagliga personer. Och mot sitt eget förnekande även till sina partikamrater.  Det var ändå hans kollegor och vänner som han byggt upp de nya moderaterna med som uppenbarligen pressade fram avgångsbeslutet.

Detta tll en människa som fått hela sin värld raserad och även tidigare haft problem med depressioner. Det är ett skitigt sätt att behandla folk helt enkelt. Och ännu mer skitigt är att förklara personen med probem som en icke person man inte vill tala om.

Utfrågningen i tisdags skedde i ett hotellrum i en korridor där flera av Littorins partikamrater bodde – men också journalister, PR-konsulter och politiska motståndare.
Krismötet hölls därför mycket diskret.
Enligt vad Expressen erfar var det statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare H G Wessberg som höll i förhöret med Littorin.
Reinfeldts presschef Roberta Alenius och partisekreteraren Per Schlingmann var hela tiden i närheten, liksom Littorins barndomsvän, finansminister Anders Borg. Sven Otto Littorins flickvän Evin Khaffaf, pressekreterare hos Per Schlingmann, fanns också på samma våningsplan under tiden som förhöret pågick.
– Sven Otto Littorin förnekade det som påstods om honom, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius.
Ändå gav arbetsmarknadsministern ett tydligt besked:
– Jag orkar inte längre. Jag lämnar regeringen.

Erkände sexchatt

Stämningen i rummet ska ha varit mycket spänd och Littorin pressades hårt med frågor om det påstådda sexköpet.
I det läget erkände arbetsmarknadsministern att han vid flera tillfällen sexchattat med okända kvinnor på sin privata dator i bostaden. Men Littorin förnekade bestämt att han skulle ha betalat för sex.
– Nyckelfrågan var om han hade begått något brottsligt. Och där var han mycket bestämd. Svaret på den frågan är nej, säger en person med insyn i Littorin-affären.
Littorins förklaring till att han sexchattat med okända kvinnor i falskt namn var att han var djupt deprimerad. Detta bekräftas av flera av hans närmaste medarbetare. I långa perioder de senaste åren har han tagit mediciner mot depression och också träffat en psykoterapeut, uppger Expressens källor.

Bodde på tjänsterummet

I samband med skilsmässan, som beskrivs som mycket smutsig, tvingades Littorin tidvis bo i sitt tjänsterum på arbetsmarknadsdepartementet. Detta hölls hemligt utanför den absolut närmaste kretsen av medarbetare.
Under utfrågningen på Wisby hotell återkom arbetsmarknadsministern flera gånger till sina depressioner.

"Jag har aldrig betalat för sex" – Val 2010 – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Allt detta för något som inte är polisanmält eller på annat sätt klarlagt. Istället dyker HG wessberg med flera upp och håller förhör med Littorin. Och sedan tas ett beslut om att Littorin måste avgå och en flygbiljett bokas redan på kvällen samma dag som Aftonbladet konfronterar Littorin.  Och sedan försöker moderaternas manipulera media i att granska sitt eget betende med påståenden om att media och bloggare trakasserat hans barn i den pågående skillsmässan. 

Allt regisserat av den moderata krisgrupp som skulle hantera Littorin. Det var Reinfeldt och hans stab som helt enkelt mörkade. Det är allvarligt när en statsminister eller politiskt parti försöker mörka. Fick Littorin order av den moderata ledningen av använda just sina barn som orsak till sin avgång kan man undra?

I onsdags morse meddelade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin oväntat sin avgång. På en känslosam presskonferens angav han omsorgen om sina tre barn som huvudförklaringen till beslutet. Littorin nämnde dem själv vid namn och berättade att han de senaste åren gått igenom en oerhört jobbig tid privat, med skilsmässa och en uppslitande vårdnadstvist.

Littorin sade ordagrant: ”Efter att i går förmiddag ännu en gång suttit i tingsrätten med en av dessa tvister så har jag fattat det här beslutet att jag inte kan låta detta fortgå i offentlighetens ljus.”

I dag vet vi att det som utlöste avgången inte var förhandlingen i tingsrätten i tisdags, utan att tidningen Aftonbladet samma dag konfronterat Littorin med anklagelser från en 30-årig kvinna om sexköp fyra år tidigare.

Maktens dimridåer – DN.se

Det är också ett kallt och hårt sätt att behndla en person på för att rädda makten och valrörelsen för moderaterna. Är det överhuvudtaget någon som kollat hur Littorin mår efter att i stort sätt fått hela sitt liv förstört?

Littorin affären kommer att vara det dominerade minnet från almedalen och en väsentlig del av historien om det moderata alliansbygget oavsett hur det går i valet 2010.

I slutändan faller hela hanteringen av Littorin affären tillbaka på Fredrik Reinfeldt själv.

Bloggat;:
Mdoeraternas cyniska hantering av Littorinaffären, Dålig hantering, Anna Wester » Många frågor kring Littorin, Aftonbladet tar rygg på Röda Berget,

Efter utpekandet av Sven Otto Littorin som sexköpare kan man tycka att han får skylla sig själv. Ungefär som Beatrice Ask tyckte att man kunde skicka hem grälla kuvert till alla misstänkta sexköpare. Men så enkelt är det inte. Varje sexköp är en tragedi och ett misslyckande för samhället.

Ingen pardon

En statsman måste kunna förmedla just den mångfacetterade känslan. Sven Otto Littorin är ju inte heller dömd för brottet.

Men i går visade Fredrik Reinfeldt ingen pardon.

Kanske är det semestern som lockar. Brådskan kan bero på att Reinfeldt och hans strateger vill komma i väg. Även om tsunamikatastrofen hade en helt annan tragisk dimension är det inte svårt att dra parallellen. Den gången blev krishanteringen snabb, slarvig och okänslig därför att ingen ville offra sin julledighet.

Bitter och besviken

Kanske är det så att Fredrik Reinfeldt helt enkelt inte har förmågan att välja rätt medarbetare, listan börjar bli rätt lång nu: handelsminister Maria Borelius, kulturminister Cecilia Stegö Chilò, försvarsminister Mikael Odenberg, statssekreteraren Ulrika Schenström – och nu arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt känner sig både bitter och besviken.

– En total utfrysning | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Moderaterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Reinfeldts dåliga ledarskap

 1. Arne190 skriver:

  PIG DEBATT och HUSHÅLLSNÄRA tjänster a´la svensk Moderatpolitik. Festligt att han var inne på att könskvotera också. Undrar på vilka grunder? Karln är sexmissbrukare och dessutom imun mot Svea Rikes lag.

 2. Pingback: Morgonens Littorin skörd av Politiska inlägg « Reflekterat – Återspegling av samhället

 3. Tomas Kindahl skriver:

  "Det är möjligt att Fredrik Reinfeldt känner sig både bitter och besviken."Ja, så är det nog ja. Reinfeldt agerar som om han blivit personligt påhoppad från, alt. blivit förrådd av Littorin. Det är nog så att den känslan tog överhanden över all eventuell empati, om någon sådant alls finnes … Jag tackar för den kommentaren. Den är upplysande.

 4. anders skriver:

  Och hade det varit någon från det rödgröna så hade väl du Jonny blivit rent euforiskav lycka och skadeglädje……

 5. jonnydisenfeldt skriver:

  Och hade Reinfeldt inte handlat så här så hade du istället klagat på det …. jeeessuuus …

 6. Kerstin skriver:

  Vi känner igen det här sedan förut, Fredrik Reinfeldt har agerat på precis samma sätt tidigare, t ex i samband med den Moderate riksdagsmannen Per Bill (M). Han kastades också ut helt ensam på en presskonferens, medan Fredrik Reinfeldt höll sig undan. Och Filippa Reinfeldt tillämpar precis samma teknik i Stockholms län, så fort det dyker upp några problem som rör sjukvården i Stockholms län, så kan man vara helt säker på att Filippa Reinfeldt aldrig är tillgänglig för kommentarer, gäller däremot invigningar eller annat positivt så är hon alltid tillgänglig.http://gt.expressen.se/Nyheter/1.132845/reinfel…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *