370 arbeten till 13000 utförsäkrade moderata alliansens fiasko

– Är det så att 400 redan har fått ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden så tycker jag att de är att gratulera. Men det var inte det vi förväntade oss, det skulle vara en kartläggning i lugn och ro utifrån deras situation för att se vad vi kan hjälpa dem med, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson i en debatt mot riksdagsledamoten Veronica Palm (S) i torsdagens Aktuellt.

Det tål att sägas återigen bara så att folk fattarDet moderaterna kallar arbetsmarknadspoltik är ett fiasko och skapar inga förutsättningar för arbetslösa att få någon form av riktiga arbeten.

Både försäkringskassan och arbetsförmedlingen sade redan innan den moderata sjukförsäkringsreformen att de förväntade sig att majoriteten av de som utförsäkrades aldrig skulle kunna komma tillbaka till den reguljära arbete,.

Inte ens sunt förnuft verkar tränga in i den moderata alternativa verkligheten. Om inte ens 100% fullt friska kan få arbete på den svenska arbetsmarknaden vilka förutsättningar finns de då för de som inte är helt arbetsföra?

Att socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson nu säger att ‘vi väntade oss inte att ens 370 personer redan nu skulle få arbete’ är om något att tala med dubbla budskap.

Vad som framgår mer klart än någonsin var att syfte med utförsäkringarna var inte arbete utan sänkte ersättningsnivåer för de personer som fanns kvar inom sjukförsäkringen. Inte ens moderaterna trodde på allvar att alla dessa personer var arbetsförsa

Moderaterna vill väl ha uttryme för mer sänkta skatter som kan tas från socialförsäkringskontona…

 

12 600 personer förlorade sin sjukpenning när de nya reglerna infördes. De slussades i stället över till Arbetsförmedlingen där deras förmåga att arbeta skulle prövas mot hela arbetsmarknaden.

Men bara 370 av dessa människor har fått något riktigt heltids- eller deltidsjobb, rapporterar Aktuellt.

– Är det så att 400 redan har fått ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden så tycker jag att de är att gratulera. Men det var inte det vi förväntade oss, det skulle vara en kartläggning i lugn och ro utifrån deras situation för att se vad vi kan hjälpa dem med, säger socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson i en debatt mot riksdagsledamoten Veronica Palm (S) i torsdagens Aktuellt.

Totalt har 1 800 personer fått någon form av jobb, men de flesta har fått det med hjälp av lönebidrag eller annat statligt stöd. Omkring 60 procent av alla som förts över till Arbetsförmedlingen finns kvar i något av myndighetens program. 40 procent har inte kunnat delta i Arbetsförmedlingens program.

Enligt Veronica Palm visar det på problemen med de nya reglerna.

– Vi ser att 40 procent är så pass illa däran att de inte ens kan delta i arbetsmarknadspoliktiska program på Arbetsförmedlingen utan kommer tillbaka till sjukförsäkringen efter en karenstid på tre månader då de är utförsäkrade, säger Veronica Palm i Aktuellt.

Veronica Palm kallar de sjukförsäkringsreglerna för en stupstock och menar att det finns en dogmatiskt tidsgräns.

Få utförsäkrade får jobb | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, Moderaterna, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på 370 arbeten till 13000 utförsäkrade moderata alliansens fiasko

  1. Evaort skriver:

    Vad Veronica Palm borde ha betonat i den debatten var även att ett stort antal av de som gått till arbete efter tiden på AF redan innan jobbade deltid, och att de kommer tillbaks till samma deltid – såna som jag. Och den deltiden är inte ett fritt val, det är därför att sjukdom gör det omöjligt att arbeta mer! Det finns klart framlagt i TCO-utredarnas blogg hur statistiken i FK:s förra rapport från i slutet av maj egentligen ser ut: http://www.utredarna.nu/kjellrautio/2010/05/25/….. Det finns ingen anledning att tro att det skulle vara annorlunda nu.

  2. Pingback: Sjukförsäkringen ett fiasko « Lenas blogg

  3. Pingback: En socialminister med skygglappar. | annarkia

  4. Eva skriver:

    Av dem som är "100% friska" i arbetslivet kommer många att bli sjuka och lämna arbetslivet långt innan pension. Arbetslivet måste förändras och hänsyn tagas till människors fysiska och psykiska förutsättningar. När skolelever redan nu i hög procent är belastade av psykiska åkommor borde röda varningslampor blinka för oss alla. Människor värderas numera sällan efter vad de är men dessto oftare efter vad de presterar.

  5. Pingback: Så gick det för de utförsäkrade « Storstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *