Mediakrig mellan DN/Expressen och Aftonbladet om Littorin del av valrörelsen?

littorin3

Ok. Det är konspirations teoretiskt men kan DN/Expressens plötsliga flöde av Littorin Intervjuer, artiklar, och ledarinlägg vara en del av ett välorganiserat motangrepp från det moderata regeringskansliet.

Där det handlar om att etablera bilden av att det var ‘media busen’ Aftonbladet som är skyldig till Sven Otto Littorins avgång. Det man försökte en gång tidigare genom att påstå att Aftonbladet med flera media förföljt Sven Otto Littorins barn under hans skilsmässa och att detta var orsaken till hans avgång. Och som vanligt är allt styrt från den allsmäktiga socialdemokratiska kommunikationsavdelningen på sveavägen 68 alternativt LO.

Oavsett konspirationsteorierna är uppenbarligen är kontakterna nu så goda mellan DN/Expressen och det moderata regeringskansliet att de tillhandahåller selektiva bandinspelningar och exklusiva intervjuer via e-post där Sven Otto Littorin aldrig direkt konfronteras med journalister.

Cyniker hade undrat vilka det är som styr Littorins agerade och om alla banden mellan  regeringskansliet och Littorin verkligen är klippta. Eller om hela agerande ingår i ett skadekontrolls agerade. Det moderata regeringskansliet kunde ju inte veta att det var så lite konkret information AB hade. En ännu större cyniker hade undrat vad mer som fanns att upptäcka för media…

ABs chefredaktör skriver ju också på sin blogg något kryptiskt att ‘i början av veckan fanns det tillräcklig substans i uppgifterna i ett fall för att konfrontera Littorin’..   Vilket i sin tur strider mot bilden av att det bara var ‘Anna’ som ensam kontaktat Aftonbladet.

Under några veckors tid har Aftonbladet undersökt uppgifter som handlar om att arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin brutit mot sexköpslagen och köpt sex. I början på denna vecka hade vi tillräcklig substans i uppgifterna kring ett fall för att konfrontera Littorin med dem för en kommentar eller dementi.

Sex, lögner och Littorin « Jan Helin

Om man läser Expressens redogörelse för dialogen mellan Littorins pressekreterare och ABs nyhetschef ser man att det handlade om från pressekreterarens sida en fiske expedition. Vad exakt visste och hade Aftonbladet. Och att man från Aftonbladet sida ville konfrontera Littorin personligen med de uppgifter man hade.

Littorins enda dementi är tre snabba nej snälla sluta på visbys flygplats. Sen har det varit ingen direkt kommentar och en snabb avgång. Utan kontakt med journalister.

Just ordet bildsättning något lär ju vara Fredrik Reinfeldt favorit ord. Vilket Lena Mellin i Aftonbladet är inne på i citatet nedan.  Hela den moderata krishantering har handlat om just bildsättning bort från Littorin och regeringskansliet.

Pressekreteraren förnekar

I telefonsamtalet som publiceras ord för ord i tidningen säger pressekreteraren Agnes Palinski vid två tillfällen att ”ministern säger att han aldrig någonsin har betalat för sex”.

Tidningen skriver att detta således är nya bevis för att Littorin dementerat sexköpet.

– Det här är bara en tramsig skenmanöver. Ett sätt för regeringskansliet att rädda sina egna skinn.

Flyttar fokus

Hon säger att regeringskansliet använder sig av en beprövad, och ofta framgångsrik, metod att hantera kriser:

– Man flyttar fokus till sin egen fördel. I det här fallet från att Sven Otto Littorin avgick efter ett nattligt krismöte på hotell Wisby efter att Aftonbladets reporter ställt sina frågor och efter vi utlovats en intervju – till att arbetsmarknadsdepartementets pressekreterare visst sagt att Littorin inte köpt sex, ett uttalande som vi tryckte i tidningen redan dagen efter han avgick. Regeringskansliet slår in öppna dörrar – men det gör man ofta när man är kris, säger Lena Mellin.

”En tramsig skenmanöver” | Nyheter | Aftonbladet

Att det handlar om mediahantering i den högre skolan de närmaste veckorna tycker jag är uppenbart. Det är ju så lätt att få journalister i dagens Sverige att skriva en exklusiv grej. Likadant är det knappast några väggar mellan ledarsida och reportrar längre. Ledarskribenter och kommentator blandas och spekulerar friskt.

Om inte annat var det Fredrik Reinfelt som inte allt för länge sedan hade informella möten med de liberala tidningarnas ledarskribenter där han vid det tillfället klagade över hur lite MPs Maria Wetterstrand granskades i tidningarna. Sen kom granskningen av Maria Wetterstrand.

Det borgerliga mediamonopolet över mainstream media är ganska starkt i dagens Sverige.  Och gränserna flyttande mellan media, journalistik och politik.

Littorin affären kommer inte att ta slut innan Littorin själv kommenterar. Jag förväntar mig att det inte dröjer länge innan Littorin själv dyker upp i en special intervju hos någon sympatisk utfrågare. I tv 4 förstås då för all följa trenden.

/ck

En kvinna, Anna, 30, kontaktade Aftonbladet. Med anledning av rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg ville hon uppmärksamma oss på att han inte var den enda av samhällets betrodda som köpt sex. Hon hävdade exempelvis att hon haft Sven Otto Littorin som kund vid ett tillfälle sensommaren eller hösten 2006.

Vad gjorde Aftonbladet?

Vi kontrollerade Annas uppgifter så långt det är möjligt. Vi gick till exempel igenom hennes dator.

Vad hände sedan?

Reportern Mattias Carlsson bad att få träffa Littorin för att tala om en privat sak. Svaret var nej. I stället mötte han Littorin när ministern i tisdags förra veckan återvände till Gotland efter en förhandling i tingsrätten med sin förra hustru.

Littorin blev överrumplad och svarade först ”nej, nej, nej”. Därefter övergick han till ”inga kommentarer”.

Varför lät Aftonbladet inte nöja sig med det?

Till en början gjorde vi faktiskt det. Men mindre än två timmar efter frågorna på Visby flygplats uppsökte Fredrik Reinfeldts presschef Roberta Alenius mig i TV4:s sminkloge. Hon ville veta vad Aftonbladet har för ”bevis” för att Littorin köpt sex.

Därefter följde en rad kontakter mellan henne och mig som slutade med att vi utlovades ett möte med Littorin påföljande dag – mot att vi inte tryckte något i onsdagens tidning. Mötet skulle äga rum på onsdag förmiddag.

Aftonbladet höll sig till överenskommelsen. Det gjorde däremot inte regeringskansliet.

96 timmar utan svar | Nyheter | Aftonbladet

 

Bloggat:
Ring Broman för prot…, Karin Långström Ving…, Hans Åberg, Peace, Love and Capi…, Medborgarperspektiv, Nemokrati, essbeck, Nemokrati, Badlands Hyena, politikken och Lotta Olsson (m) Blo…, SÅ FEL HADE JAG OM LITTORINAFFÄREN, Hans Åberg, essbeck, Lotta Olsson (m) Blo…, Thomas Böhlmark och Under den lugna kork…, Lena Mellin kanske rent av dras med i fallet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Mediakrig mellan DN/Expressen och Aftonbladet om Littorin del av valrörelsen?

  1. Ingemar skriver:

    Aftonbladet har gjort bort sig och har trots dementier från både Littorin och hans pressekreterare smutskastat honom på ett försåtligt sätt. Jag önskar inte ens min värsta fiende att bli utsatt för det. Claes talar om välorganiserat motangrepp från moderaterna. Vi är nog ganska många som funderar på om det inte är tvärtom. År 2006, samma år som Littorin påståtts ha köpt sex, försökte socialdemokraternas partihögkvarter skada Reinfeldt med en falsk förtalskampanj med skattefusk och sexköp. Det pågick under lång tid. Först efter polisanmälning erkände den dåvarande partisekreteraren Marita Ulvskog att kampanjen drivits från partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. http://www.dn.se/nyheter/kampanjen-kan-tolkas-s….. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106391&a=….. Är det någon mer än jag som ser likheterna? Den här historien är fyra år gammal, men dimper ner två månader före valet och just när Mona Sahlin har talat i Almedalen. Och i partitrogna Aftonbladet, som aldrig missar ett tillfälle att sabla ner Alliansen. Jag tror inte på slumpen.

  2. Damian skriver:

    Och för övrigt, varför skulle det vara fel att granska Maria Wetterstrand?Den som aspirerar på en plats i regeringen skall väl med all rätt kunna svara för den politik man ämnar att genomföra.Vidare så verkar du blind för möjligheten att "Littorin-affären" har sin grund i en välregisserad kampanj hos Socialdemokraterna i syfte att misskreditera Regeringen Reinfeld. Istället är det Moderaternas försök att bemöta anklagelserna från Aftonbladet du hakar upp dig på.Inbillar du dig på något sätt att Socialdemokraterna skulle agera väsentligt annorlunda om till exempel Thomas Bodström hade blivit anklagad för samma sak som Sven-Otto Littorin?

  3. Damian_norman skriver:

    "Om inte annat var det Fredrik Reinfelt som inte allt för länge sedan hade informella möten med de liberala tidningarnas ledarskribenter där han vid det tillfället klagade över hur lite MPs Maria Wetterstrand granskades i tidningarna. Sen kom granskningen av Maria Wetterstrand."Ovanstående är ett felaktigt påstående. Fredrik Reinfeldt har inte haft informella samtal med liberala ledarskribenter. Vet inte var du har ryckt upp det, men det som SÄGS i en bok författad av Tonchi Percans är att Per Gudmundsen (ledarskribent på SvD) blivit uppmanad att granska Maria Wetterstrand. Den som PÅSTÅS ha uppmanat honom är PJ Anders Linder på samma tidning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *