Moderata alliansregerings lyft inget lyft för arbetslösa

Kran

Att den arbetsmarknadspoltik den moderat alliansregering för inte ger bättre förutsättningar till arbete är kanske inte en nyhet för de flesta. Men som SvD skriver om nedan även praktik programmen för långtidsarbetslösa är misslyckade.

Lyft skulle vara en insats med 40000 praktikplatser för att minska långtidarbetslösheten genom att de långtidsarbetslösa fick möjligheter att  praktisera under 6 månader. Det blev lite mindre än 5000 platser. Myndigheterna och kommuner skulle också efter lite intresse i början få betalt för att ta emot dessa gratisarbetande praktikanter. ’

Tyvärr för alliansregeringen fanns det inte ens en efterfrågan på arbetslösa praktikanter. Annat än hos arbetsmarknadsförvaltningarna själva där de flesta praktikplatserna hittils skapats.

Lyft förstås lika misslyckat som andra moderata alliansåtgärder för arbetslösa. Möjligen för att moderaterna satte upp ett arbetsmarknads departement utan egentliga kunskaper om arbetsmarknaden. Avgångne Littorins statssekreterare är ju expert lönebildning d.v.s hur man sänker löner. Inte arbetsmarknad.

Kunskaper från verkligheten behöver man ju inte ha i den alternativa moderata världen.  Som väl till stort del liknar villaområdena i Täby och Bankeryd där ju verklighetens folk bor förtryckta av kulturvänstern.

Varför bry om hur det går för runt 700 000 inskrivna på arbetsförmedlingen?  Majoriteten svenskar har arbete, fått en tusenlapp eller mer i sänkt skatt och skulle väl aldrig komma i behov av ett socialförsäkringssystem över grundtrygghets nivån om de blir sjuka eller arbetslösa.

Sen är det är ju bara lathet hos ‘de där’ som gör att de hellre går till arbetsförmedlingen eller socialkontoret och får bidrag än att skaffa sig ett riktigt arbete. Rikta svenskar blir aldrig sjuka eller arbetslösa..

Precis som de 20-åringar som permanent bosatt sig hemma i soffan hos föräldrarna. De är ju för lata för att gå och skaffa sig ett arbete. Det har folkpartiledaren Björklund, Reinfeldt med flera sagt är orsaken till den höga ungdomsaarbetslösheten så det måste ju vara riktigt.

I den verkliga världen hade dock en del frågat sig om alla dessa långtidsarbetslösa inte ens blir mottagna av arbetsgivare i den offentliga sektorn som gratis praktikanter vilka är deras förutsättningar att få arbete då? . 

Mer om lyftets bisarra alternativärld hos Johan Westerholm.

Andra bloggar att läsa:
Krassman, Peter Andersson, Martin Moberg,

Enligt uppgifter i flera medier skulle till exempel både Skatteverket och Försäkringskassan skapa 1 500 praktikplatser och ta emot upp emot 6 000 praktikanter i år. Nu, några månader senare, visar det sig att den siffran var allt för optimistisk.

Idag har Försäkringskassan drygt 60 praktikanter spridda över landet och i höst räknar myndigheten med att ta emot ytterligare runt 340 personer.

– Vi landade på 400 till slut. Det pratades om tusentals platser, men det här är ett mer realistiskt åtagande, säger Ann-Sofi Blomkvist, presschef på Försäkringskassan, till SvD.se.

De svaga intresset gör att Arbetsförmedlingen inte längre tror att det är möjligt att nå målet på 40 000 platser. Enligt den senaste prognosen hamnar antalet betydligt lägre, uppger Jan-Olof Dahlgren till SvD.se.

– Regeringen gav oss ett beting att ta emot 40 000 platser, men vi själva bedömer att vi kan komma upp till 12 800 platser i slutet av september. Sedan är det möjligt att det fortsätter uppåt, men det är svårt att överblicka just nu, säger han.

Flest praktikplatser har arbetsmarknadsförvaltningarna i Gävle, Östersund och Karlstad lyckats ta fram. Där finns enligt statistiken 234 respektive 91 och 74 platser. Däremot är det desto sämre ställt hos statliga myndigheter.

SCB har tagit fram nio platser, Pensionsmyndigheten tolv och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap fyra enligt Arbetsförmedlingens statistik.

– En förklaring kan vara att vi hade möjlighet att ge ekonomiskt stöd till kommunerna tidigare än till statliga verk. Därmed kom kommunerna igång snabbare, säger Jan-Olof Dahlgren.

Myndigheter vill inte ha praktikanter | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *