Fiasko för alliansen jobbgarantin för ungdomar

ungdomar

Alliansens jobbgarantin för ungdomar verkar vara är ett lika stort fiasko som alliansen övriga delar av det de kallar sin arbetslinje.

I dagens papperstidning av Göteborgs Posten kan man läsa att arbetsförmedlingens egen internkontroll riktar skarp kritik mot hur garantin har hanterats av arbetsförmedlingen.

Garantin som utökades med 155% 2009 har konstaterar AFs internrevision hanterats olika på olika Arbetsförmedlingar eftersom lokalkontoren tolkat reglerna olika. Tex om garantin ska omfatta studerande arbetssökande eller ej.

Med andra ord godtycke beroende på vilket kontor i landet man gått till.

Intern-revisionens Intervjuer med chefer och handläggare har ockås visat på tidsbrist och hög arbetsbelastning hos kontoren som lett till att de prioriterat ner den fördjupade kartläggning som skulle vara en av grunderna för jobbgarantin.

Med andra ord ingen individuell bedömning efter behov det som var huvudsyftet med garantin.

Bara 37% av ungdomarna hade fått en individuell kartläggning av sina behov. Hälften av de arbetssökande ungdomarna hade heller ingen aktuell handlingsplan. Och AFs internrevevisorer riktade skarp kritik mot att handläggare slentrianmässigt skickade iväg ungdomare till jobbcoacher utan någon egentlig bedömning vad den arbetssökande behövde.

Speciellt intressant är hur intern-revision skriver om hur direktiv från den moderata regeringens om att minst en tredjedel av de arbetssökande ska erbjudas en privat kompleterande aktör överskuggade AFs uppgift att erbjuda ungdomarna rätt stöd.

Eller med andra ord. – Det var viktigare att den moderata allians regeringens politisk direktiv genomfördes fullt ut än att arbetslösa ungdomar fick rätt stöd på arbetsförmedlingen.

AFs interna revisorer riktade också skarp kritik mot bristande intern styrning och kontroll inom arbetsförmedlingen i stort med ett antal områden de ansåg borde förbättras. AFs kommentar i GP var bara att de jobbar på att få fram en åtgärdsförklaring till de 3 september.

Tyvärr finns GPs artikel bara i pappersupplagan och jag har inte hittat revisions rapporterna på AFs webbplats men om någon hittar dem får de gärna skicka in en länk jag kan lägga till.

I juni var det 42 724 personer inskriva in jobbagarantin för ungdomar.  Den garantin som varken verkar leda till jobb eller ens bättre förutsättningar att få arbete.

Andra bloggar att läsa:
S-buzz,   Marika Åsbrink, Lena Sommestad och Anna Vikström., Martin Moberg om moderaternas täta band till skattebetalarnas föreningPeter Andersson, Vadhållningsfirmor tror på rödgrön valseger i Sverige, Alexandra ,   

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, headline, Moderaterna, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *