Sociala medier eller bara medier i almedalen?

Jag tror inte social medier har någon särställning i sig eller är nyckeln till nya former för politisk organisation och aktivism idag i Sverige. Inte under valet 2010. Eller kanske någonsin.  De är bara nya verktyg och kanaler till att nå väljare. Som de svenska partierna kommit mer eller mindre långt med att integrera i sina traditionella media operationer.

Varför inte döpa om social medier till nya medier. Eller digitala media kanaler mer korrekt. Som används av både traditionell och ny media för att nå ut med information. Alla kan komma åt kanalerna men de som använder dessa fullt ut är i mycket en teknisk och kommunikativ elit lågt borta från vanliga svensken.

Oavsett vad det kallade fanns det faktiskt ett realtids case i användandet av social medier i Almedalen 2010. Det var det rödgröna centret där förutom ett 30-tal netroots bloggare fanns oberoende, V och MP bloggare på plats under hela Aledalsveckan. De rödgröna var vad jag förstått de som dominerade Almedalen 2010 med just twittrande, facebookande och bloggande. Utan någon egentlig motpart hos de borgerliga annat än ett litet försök i almegas regi.

Almedalen 2010

Sen arbetade man i det rödgröna centret utan någon centralstyrning och via egna digitala kanaler för de som var där. Varför skulle t ex socialdemokraterna centralt skicka ut fler uppdateringar än nödvändigt visa via sin facebook kanal om 100-tals närvarande socialdemokaterna alla gjorde det via egna facebook, twitter, flickr och blogg konton?  Och en massiv uppslutning av rödgröna bloggare också gjorde detta?
 
DSCN5361
DSCN5370
Rödgröna Centret - Almedalen 2010 
`
Det finns ett socialmedia användandet inom i alla fall socialdemokraterna
dit jag hör. I stora delar inom nätverket netroots som består av s,v mp och oberoende bloggare från diverse partier. Ditt de hör runt 600 bloggare med små och stora bloggar. Och från etablerade partiföreträdare. 

Eller med andra ord det som efterlyses finns redan en grund till bland de rödgröna. Villket används inom valet 2010.  Där mer håller på att byggas upp. Sen beror förstås användandet på de aktivas egen vilja att ta initiativ.

När det gäller Almedalen 2010 var i alla fall den socialdemokratiska och rödgröna informations hantering under almedalsveckan 2010 en studie i riktad kommunikation. Och socialmedia användning under hela almedals veckan. Via traditionella medier, via youtube, via flickr, via twitter och ja via facebook.  Från de rödgröna centralt där rödgröna politiska utspelen som presenterades via både traditionella media och sociala medier samt via närvarande bloggare som behandlades som en del av en media av de rödgröna. Där i stort sett alla ledande partiföreträdare gjordes tillgängliga för samtal eller kontakt för de närvarande bloggarna.

De rödgröna bloggana fanns med på samma villkor som traditionell media i Almedalen och fick del av samma information som övriga media. Bloggare som till stor del är just de gräsrötter och vanliga partiaktiva JMWs Britt Stackston efterlyser.

Återigen oavsett vad det kallas hade jag sagt att ‘social media’ har frångått stadiet där de diskuteras på seminarier av media konsulter. I och med valet 2010 är det något som används direkt på plats som en del av de politiska partiernas kommunikations strategier olika bra.

Och av mer eller mindre stora gräsrötter som via olika kanaler kommunicerar sin berättelse och vad de vill driva. oavsett om det är twitter, fb, youtube eller en blogg. 

I Almedalen 2011 kommer de ‘socialt media’ aktiva vara akrediterade som annan media och fungera som en alternativ media kanal mot de etablerade är min spådom. Vad de inte kommer att vara är en revolution av de poltiska partiernas sätt att arbeta eller driva politik. Frågan är om det kommer att finnas några sociala media seminarier 2011? 

Nya organisationsformer för politik kommer möjligen vid ett generations ock kulturskifte i Sverige men jag är inte så säker på det heller. Eller kanske nygamla.

Det är kanske dags att gå tillbaka till politik 0.01 i Sverige och försöka hitta tillbaka till de folkrörelse grunder som startade de moderna politiska svenska systemet. Men då är det upp till gräsroten att vakna till liv och agera. Tekniken i säg utgör inte skillnaden.

Jag är otroligt pessimistisk efter att i mer än 3 år försökt få folk att engagera sig i social medier om ‘den vanliga’ svenssons intresse eller förmåga att egagera sig i social medier på internet. Med engagemang menar jag då något mer än att trycka på en gilla knapp i Facebook. Engagemang kräver så mycket mer än att bara följa med.

Möjligen är det min pedagogiska förmåga som brister men mitt intryck är att folk varken har teknisk förmåga eller intresse för politiska frågor idag. Via internet eller hos de politiska partierna för den delen. Folk är också vana vid att inte behöva aktivera sig för att delta. Tradtionellt är det ju alltid någon annan som fattar besluten och är aktiv. 

Det förändrar inte min tro på politkens och teknikens möjligheter men i ett läge där både vanligt folk och partiföreträdare saknar de tekniska kunskaperna att klara av en dator ellet ens mobiltelefon skulle dessa då börja twittra, facebooka, blogga eller skicka upp video via youtube som en del av politisk aktivism. Knappast ens om partierna beordrade detta.

Risken är uppenbar att socialmedia som organsations form för politik bara blir en kanal för en svensk elit. Eller en plats för ett teknokratiskt prästerskap.

Bloggat:
Sant eller falskt om partiernas aktivitet i sociala medier, Sociala medier spelar stor roll – om inte 2010 så 2014, Blev de sociala medierna en flopp i Almedalen…, Andra sidan av myntetSpinns Smurftips #PRofSweden, MW-Tips: 2010-07-17, Kanske är det Almedalen som inte kommer

– Jag är totalt oförstående inför det faktum att de så kallade sociala medieredaktörerna som partierna anställt inte tog tag i möjligheten som fanns till nya sätt att engagera och mobilisera, säger hon.

Enligt en analys som JMW gjort genom att i efterhand gå igenom kommunikationen under Almedalsveckan var samtliga partier dåliga på att sprida det som hände. Socialdemokraternas 8 000 fans på Facebook fick exempelvis bara läsa elva inlägg under hela veckan. På Mona Sahlins sida, som har 20 000 fans, gjordes tre uppdateringar.

Partierna och deras företrädare stöttade inte diskussionerna på de sociala plattformarna, de var inte särskilt aktiva inför, under eller efter partiledartalen och gjorde inte mycket för att öka sin synlighet. Brit Stakstons analys är att den traditionella partistrukturen satte stopp.

– Jag tror att det handlar om organisation och hierarkin inom partierna. Man vågar inte låta fler bära det politiska budskapet. Ser man på vad som hände runt Almedalen känns det som om sociala medier inte kommer att spela någon roll för valresultatet.

Totalt 3 800 personer twittrade om Almedalen, och de gjorde i snitt tio uppdateringar, så kallade tweets, per person.

”Sociala medier spelar ingen roll” | Inrikes | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, headline, Social Medier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Sociala medier eller bara medier i almedalen?

  1. Pingback: Sociala medier: både flipp & flopp eller kanske varken eller « politikerlilith

  2. Pingback: Sociala medier i Almedalen 2010 och angrepp från Erik Laakso « Claeskrantz.se

  3. Pingback: Missa inte den sociala dimensionen i mediet

  4. Pingback: Veckans bloggdebatt: Politiken i de sociala medierna, flipp eller flopp? « Kent Persson (m) blogg

  5. Pingback: JMW Kommunikation » På väg mot flopp för sociala medier i årets valrörelse?

  6. Pingback: jardenberg kommenterar – 19 Jul, 2010 | jardenberg unedited

  7. Pingback: Strandh.DigitalPR » Blog Archive » DigitalPR omvärldskollar [2010/07/18]

  8. nakenkatten skriver:

    För min del är det ingen elitism att skapa politiska nätnätverk och aktiviteter där politiska tankar och åsikter om samhället kan mötas. Tvärt om gör det fler människor säkrare och kunnigare i hur samhällsmaskineriet fungerar. Sociala medier har varit av stor vikt för mig personligen. Jag känner mig redo att gå ut i valrörelsen utan att ha ägnat något större intresse åt s-hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *