Sociala medier i Almedalen 2010 och angrepp från Erik Laakso


Efter som Erik
Laakso tydligen är för rädd att fråga. Nedan är vad jag menade här i ytterligare variant. Det är tydligen dialog via bloggar som gäller. 

I övrigt. Ett ovanligt snyggt blogginlägg från Laakso här där han som vanligt inte kan skilja på sak och person. Surt sade räven där det tydligen var nödvändigt att dra upp halvårs gamla diskussioner när han ska tala om sociala medier och Almedalen. Givietvis högljutt försäkrande att det inte är något personligt.

Laakso än må tycka och säga vad han vill. Men min blogg knappast relevant som exempel i sammanhanget när det gäller en diskussion om sociala medier.

Eller som Laakso själv säger skojande i kommentators fältet på sin egen det är en mycket liten blogg han tyckte var ute och cyklande med uppenbart knas.

Tyvärr har Laakso inget att säga om social medier förutom att de är social och framtiden. Vilket är synd det kunde gjort diskussionen intressantare.

Vad jag ville ha sagt dragit ytterligare en gång.

1. Social media är bara media i olika kanaler.  Att prata om det sociala i socialamedier eller det sociala samtalet tror jag inte ett dugg på. Sociala medier kan fungera som platta nätverks organisationer i de fall det finns disciplinerade och kunniga användare som vill jobba med varandra. I små celler.

Att Laakso inte nämner min diskussion om bristande kunskaper som ett problem för social medier är förvånande. Men uppenbarligen inte teknik och kommunikations kunskaper ett problem här. 

Sen säg ett förtag som skapar en kanal på FB för att ha en plats för sina kunder på FB. Där kan tvåvägs kommunikation fungera i den mån företag anställer folk eller får anställda att svara på frågor.  Så länge platsen inte växer. Sitter du med 50.000 fans på Facebook är dialogen ganska begränsade tror jag.

Det är just den mindre skalan i små grupper eller celler i nätverk som gör sociala medier effektiva. Och ger möjlighet till viss dialog. Blir gruppen större handlar det med automatik om envägs kommunikation.

Ja social media kan vara ett effektivt verktyg genom IRC-chatta och eller jobba gemensamt online i olika frågor. Men det kräver en teknik och kunskaps mognad som majoriteten svenskar inte har.  Tror jag. Om det inte sker en kunskaps och samhälls revolution inom allt från utbildning till politik kommer detta inte ändras på lång tid.

Likandat var finns klass och makt aspekt diskussionen inom socialmedia. Fanns den i almedalen?

Sociala medier är knappast en universal lösning för alla former av organisationer eller en ny form för politik. Inte utan en radikal attityd och kulturförändring hos majoriteten av svenskarna. Det är däremot för att upprepa ett effektivt verktyg för riktad kommunikation via olika kanaler.

Sedan. Om något skulle dagens politiker behöva vertyg för att hantera behovet av sociala kontakter på ett effektivt sätt. Att prata om socialmedia som en ny form av kommunikation som kommer att nå all stämmer knappast heller, De som agerar digitalt är oftast samma personer som gjorde det analogt enligt min erfarenhet. Med andra ord de som är vana att ta för sig kommunikativt gör det också på nätet.

2. Det är den samlade effekten av vad som skrevs, fotades, bambusades, twittrades, youtubades och så vidare som borde räknas som resultatet av den socialamedia aktiviteten i almedalen. Inte om det satt någon ombudsman centralt placerad för att svara på twitter frågor eller skriva ett stort antal facebook uppdateringar.

Visst Mona Sahlin kunde satt sig i en chatt kanal eller twitter och svarat direkt på frågor. Vad är värdet på detta i tid och resultat jämfört med att få en 10 minuters intervju i rapport.

Skillnaderna är förstås att Mona Sahlin når miljoner väljare via rapport. Hur många hundra eller tusen når hon via twitter på en gång?
  

Det centrala i fråga är att alla väljare som ville kunde få information via kanaler sociala medier från Almedalen. I alla fall från socialdemokraterna.  Och från diverse parti aktiva och gräsrötter inom socialdemokratin.

Konstigt nog utan att vara centralstyrda megafoner.

Uppenbarligen är det svårt att förstå hur man genom ett samordnat budskap i gamla och nya media kanaler dominerar och driver fram sin mediabild för ett politiskt parti. Eller hur man hanterar media och journalister på kommunikations avdelningar. Där Socialdemokraterna i Almedalen får godkänt av i all fall mig.

Erik Laakso | På Upp…, JMW Kommunikation, Magnihasa, Signerat Kjellberg, In Your Face, Enligt Min Humla och jardenberg unedited, På väg mot Politik 2.0 – gästlistan från #sma i #almedalen (JMW Kommunikation); Sociala medier flopp för politiken – beror väl på…

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Social Medier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Sociala medier i Almedalen 2010 och angrepp från Erik Laakso

  1. Pingback: Deepedition » Dagens outfit

  2. Claes Krantz skriver:

    härlig kommentar…

  3. deeped skriver:

    jösses…

  4. Pingback: Paul Ronges bok om sociala medier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *