Centerpartiet satsar på väljare med inkomster över 400000

Att centern lämnat både sin folkrörelsegrund och landsbyggdsrötter har varit uppenbart sedan stureplans centern blev ett begrepp.

Men man kan ju undra över ett parti som lämnar stora grupper av väljare åt sidan för att de tjänar för lite med motiveringen att man vill satsa på ‘mentalt aktiva väljare’’?

Speciellt med tanke på att centerpartiet är ett av europas rikaste partiet med tillgångar på runt 2 miljarder kan man undra varför de inte har råd att kampanja.

Centerns hemliga vapen (P1-morgon)

"Målgruppen är modernister. De finns i stor utsträckning i innerstaden."

"Bland överrepresenterade intressen märks sportdykning, konst, utrikespolitik, gatumode, andra länders kultur, segling, besöka museum. Överhuvudtaget är det en grupp som är mycket intresserade och mentalt aktiva."

Så låter det i Stockholmscenterns hemliga valplan. Målet är att ta två mandat i riksdagen, tre i landstinget och tre i Stadshuset. Och det ska man göra genom att sälja in partiet till allmänborgerliga väljare som Alliansens gröna röst.

Och då är det innerstadsbor med bra inkomst som man tror sig ha lättast att vinna. Och Per Ankersjö, ordförande för Stockholmscentern, håller i viss mån med om att man lämnar fattiga och ofta invandrartäta förorter därhän.

– Det kan man ju säga. Vi är ett parti med ganska få resurser om vi sprider våra kampanjer alltför mycket så riskerar vi att inte komma in nånstans, säger Per Ankersjö.

Men Regiana Hortin, undersköterska från Bredäng i södra Stockholm, tycker inte att fokuseringen på välbetalda i innerstan är bra. Hon har suttit i landstinget för Stockholmscentern sedan 2006 men har nu valt att inte kandidera dit.

– När jag såg den här valplanen kände jag att jag var inte med. För det första att jag bor i förort. Det andra är att jag tjänar inte 400 000. Det här gjorde mig jätteledsen, säger Regiana Hortin.

Storstadselit målgrupp för (C) i Stockholm – Ekot | Sveriges Radio

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Centern, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Centerpartiet satsar på väljare med inkomster över 400000

  1. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-22

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *