SvD faktakoll – Pensionärena betalar högre skatt med alliansen

Det finns inte så mycket att utan det är bara att läsa den citerade SvD texten nedan. 700kr mer i skatt i månad med den moderata alliansen för en pensionär med 14000 i pension. På deras arbetsinkomster för att pensionärerna enligt alliansen valt att ‘inte arbeta’.

Som andra bidragstagare ska pensionärerna uppmuntras att arbeta enligt med den moderata alliansens arbetslinje.

Riksdagens utredningstjänst har räknat på effekterna av regeringens skattepolitik. Resultatet redovisas i en promemoria. Här går det mycket riktigt att läsa att pensionärer betalar mer i skatt än en löntagare vid samma inkomstnivå.

I sammanhanget bör dock nämnas att varken pensionärer eller löntagare har fått skattehöjningar under mandatperioden. Tvärtom har bägge grupperna fått sänkt skatt.

Vid en inkomstnivå på 14 000 kronor i månaden har en löntagare fått en årlig skattesänkning med 11 978 kronor. Motsvarande summa för en pensionär är 3 282 kronor.

Det betyder att vid den inkomstnivån betalar en pensionär drygt 700 kronor mer i skatt per månad än en löntagare.

11 978 kr – 3 282 kr / 12 mån ≈ 725 kr

De rödgröna har alltså rätt i att den borgerliga regeringens politik lett till att pensionärer och löntagare beskattas olika.

Slutsats

Oppositionen får grönt ljus för sitt påstående att en vanlig pensionär med en inkomst på 14 000 kronor i månaden betalar 700 kronor mer i skatt än en löntagare.

Skatteskillnaden märks mer eller mindre vid olika inkomstnivåer. Vid en månadsinkomst på 20 000, en mer normal arbetarlön, skiljer det 1 068 kronor.

Påståendet att regeringen har infört en pensionärsskatt är dock mer tveksamt och får gult ljus av faktakollen.

Visst, pensionärer och löntagare beskattas olika i dag. Så var det inte före 2006. I den bemärkelsen finns det numera en pensionärsskatt. Det är detta förhållande oppositionen tar fasta på när de menar att ”regeringen infört en pensionärsskatt”.

Men, det har inte tillkommit någon ny skatt för pensionärer. Faktum är att även pensionärerna fått sänkt skatt under mandatperioden.

Samtidigt har löntagare fått en större skattesänkning i och med jobbskatteavdraget. Det innebär i sin tur att klyftan mellan pensionärer och löntagare har ökat – åtminstone vad det gäller skatten

Faktakollen | SvD

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på SvD faktakoll – Pensionärena betalar högre skatt med alliansen

 1. Britta Sethson skriver:

  Åter lägger allianskramarna ut dimridåer. Faktum är att pensionärer, arbetslösa, sjukskrivna de som har föräldrapenning bland annat har väsentligt högre skatt än de som jobbar. Trots att dessa grupper redan nu har betydligt lägre inkomster än de som jobbar. Exempelvis har a-kassan sänkts under mandatperioden.

 2. itsetoffo skriver:

  Före 2006 betalade löntagare mindre skatt än pensionärerna, vi hade även då jobbskatteavdrag sk. " kompensation för egenavgifter ". Nånting som socialdemokraterna har glömt helt bort sin falska marknadsföring, eller med rätta ord hyckleri.

 3. Charlie skriver:

  Dessutom är följande kommentar, även i den kontext den är skriven, en ren lögn."700kr mer i skatt i månad med den moderata alliansen för en pensionär med 14000 i pension."Den sanna versionen borde ha innehållit en referens till att det är drygt 700 kr mer jämfört med om pensionären arbetat. Hade du velat ha gett ett skimmer av opartiskhet i bloggen hade du även kunnat skriva att pensionären ändå betalar lägre skatt idag än före 2006.

 4. Jonna Berggren skriver:

  Din rubrik är ju ren lögn. Det borde stått."Pensionärena betalar mindre skatt med alliansen än tidigare under S-styre"

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *