Förvåning över wikileaks Afghanistan information?

 

Ska jag vara förvånad över de uppgifter som DN refererar från wikileaks om den amerikanska krigföringen i Afghanistan? Knappast. Inte om man följt rapporteringen i öppna media de senaste 10 åren. Det finns dusintals böcker och filmer som beskriver delar av det Afghanska krigföringspusslet öppet tillgängliga.

Vad man möjligen kan under över är media, allmänhet och politikers flathet när det gäller att ställa relevanta frågor. Om man hade velar säkra ett stabilt Afghanistan skulle den amerikanska krigföringen där ifrågasatts redan från början när det började komma in rapporter om civila som dödats i amerikanska räder i jakten AQ.

Likadant skulle insättandet av Hamid Karzai eller återkomsten av de Afghanska krigsherrarna väckt frågor när dessa skulle bilda grunden för ett nytt demokratiska Afghanistan.

Här har svenska riksdagspolitiker misslyckats grovt att utföra vad de borde göra. Sin plikt att granska och utvärdera konsekvenserna av fattade beslut. Något som även borde gälla säkerhetspolitiken.

När det gäller wikileaks uppgifter att Pakistans militära underättelsetjänst ISI har kontakter och arbetar med delar av talibanrörelsen är inget nytt. Främst Haqqani nätverket i Afghanistan. Detta som en del av spelet och kampen kring vem och vilka som ska ha inflyttande över Afghanistan. Pakistan ser ju också ett ´vänligt´sinnat Afghanistan som en försäkring mot ett för mäktigt Indien. Med Kina, Iran och och övriga regionala konkurrenter som spelare i det Afghanska kriget. 

Likadant att civila har dödats och fortsätter dödas av de internationella trupperna i ett krig utan slut i Afghanistan är heller inget nytt i säg. Det brukar sällan direkt bekräftas då i stort sätt allt som rör de amerikanska och europeiska specialstyrkornas aktiviteter i Afghanistan inklusive misstag förstås är hemligstämplat. Och den vanliga krigföringen/patrulleringen  i stort osynlig i media eller granskad. 

Samtidigt är det ett krig som inte kan vinnas. När 100-tals miljoner dollar läggs ner för att döda en ensam Taliban på motorcykel som är ett exempel i de läckta dokumenten kan man undra över förutsättningarna minst sagt. Det är återigen vietnam med ‘barfota’ soldater mot världens mest avancerade militärmakt.

Uppgifterna tyder på att spioner från Pakistans militära underrättelsetjänst samarbetar med talibanerna och organiserar motståndsnätverk med dem. Samtidigt har landet tagit emot en miljard dollar om året från USA för att bekämpa afghanska rebeller som gömmer sig i det bergiga gränslandet på Pakistans sida.

Misstankarna om samarbetet har funnit länge bland USA:s soldater i Afghanistan. Nu förutsätter de att det skett med pakistanska myndigheters godkännande.

Pakistans USA-ambassadör reagerar ilsket på läckan. "Oansvarigt", säger ambassadören, Husain Haqqani, enligt AFP och kallar det för "obearbetade" uppgifter.

Rapporterna visar att de internationella trupperna i Afghanistan dödat hundratals civila när de trott sig bekämpa motståndsmän. Bland exemplen är fyra barn som dog när en specialstyrka från USA angrep en byggnad där en al-Qaidaledare förmodades gömma sig.

Samtidigt har talibanernas motattacker, särskilt mot Nato-styrkor, ökat dramatiskt. Medan de afghanska soldaterna är hjälplösa mot talibanerna är trycket hårt på de utländska militärerna. I landets norra del, där bombangreppen tilltar mot bland andra tyskarna, blir kriget allt farligare — ännu nio år efter det att de första USA-soldaterna invaderade Afghanistan för att krossa talibanernas välde.

Talibanerna har också kommit över luftvärnsrobotar, en uppgift som USA ska ha mörklagt.

USA:s styrkor i Afghanistan är inte bara en del av den internationella insatsen. Specialförbandet Task Force 373, som sänts dit för riktade attacker på motståndsledare, tar direkt order från försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.

Vrede i USA mot ny jätteläcka – DN.se, Svd, Wikileaks släpper 90 000 hemliga militära dokument: ”Hundratals civila dödades utan att det rapporterades”Mona Sahlin i Afghanistan

Ut med ockupationstrupperna ur Afghanistan, Wikileaks, Afghanistan och en stjärnsmäll mot jätten, Wikileaks historiska Afghanistanläcka!, Wikileaks släpper nu "Afghan War Diary, 2004-2010",

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Förvåning över wikileaks Afghanistan information?

  1. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-27

  2. Pingback: Jinge.se » Var har USA gömt fångarna? – Poll —>

  3. Pingback: Politiska inlägg från Twingly 2010-07-26

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *