Invandring och massarbetslöshet

Jag kan inte låta bli att undra lite över diskussionen om att EU behöver öppna up för en bredare arbetskraftsinvandring. Inte för att jag har något emot invandring utan för hur dåligt EU och Sverige tagit emot redan existerande invandrargrupper.

Här verkar Cecilia Malmström och Jasenko Selimovic (FP) missa något väsentligt när de skriver som de gör nedan. Och de börjar i fel inriktning.  Har EU eller Sverige gjort sitt yttersta för att ge invandrare de verktyg de behöver att komma in in det svenska samhället?  Nej hade jag sagt.


Det här är bara ett första steg. Det är viktigt att vi fortsätter öppna fler vägar till Europa och att vi bekämpar alla idéer om fästning Europa. Vi som kämpar för tolerans och öppenhet måste visa ledarskap och inte låta samtalet styras av rädsla och okunskap. Inte minst med den ekonomiska krisen och den höga arbetslösheten är det många som menar att vi inte bör prata om arbetskraftsinvandring – först måste vi ta hand om de redan arbetslösa. Detta är en statisk syn på vårt samhälle som spelar på en falsk motsättning mellan invandrare och infödda.

Däremot har vi en skyldighet att göra vårt yttersta för att möjliggöra för nytillkomna att bidra och kunna bli en aktiv del av sitt nya land. Det är bara möjligt genom en aktiv integrationspolitik som utgår från jobb och språkkunskaper.

Den akuta frågan borde vara hur ger man plats till den idag stora gruppen arbetslösa invandrare som bor i Europa och i många fall inte kommer in på arbetsmarknaden pågrund av strukturell eller kulturell främlingsfientlighet?  Om utbildade akademiker inte kan få annat arbete annat än som taxichaufförer, städare eller diskare finns det ett uppenbart problem?

Kommer inte attityder och synen på invandrade arbetskraft i Europa ändras är högtravande ord om hur berikande migrationen är bara just ord.

Man kan också undra om dessa invandrare som ska arbeta under tillfälliga perioder och bidra till den europeiska välfärden kommer att få någon del i de liksom de barn som troligen kommer att födas här. Kommer icke-medborgaren få någon del. Nej, knappast. 

Men invandring får inte reduceras till bara ekonomiska argument och en finansiell nyttokalkyl. Människan är inte ett vandrande arbetsredskap, utan också en social varelse som lever i ett sammanhang och som påverkar och bidrar till sin omgivning på många olika sätt.

Vi tjänar inte bara krasst ekonomiskt på att låta människor söka ett bättre liv inom Europas gränser. Vi skickar också en viktig signal om att Sverige och Europa ska vara öppet mot vår omvärld. Ett slutet samhälle blir snabbt intolerant, självförhärligande och bakåtblickande. Det är ingen slump att främlingsfientliga krafter gärna drömmer sig tillbaka i tiden, till ett påstått drömsamhälle som aldrig funnits.

Vi ser det som vår plikt att arbeta mot denna utvecklingsfientlighet. Som liberaler vill vi stå upp för ett samhälle som erkänner migration som en god kraft, som berikar vårt samhälle såväl ekonomiskt som socialt, kulturellt och intellektuellt. Det är viktigt att vi öppnar fler vägar in i Europa.

Vi behöver invandring för att klara välfärden – Debatt – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *