718000 arbetslösa framgång för alliansen enligt GP ledare

I  juni 2010 stod 718 683 svenskar anmälda som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Sverige har en nästan 10% arbetslöshet. Samtidigt som företag som nu börjar växa har svårt att få tag i rätt personal. Det enda som växer hos arbetsförmedlingen är köerna av människor på väg mot långtidsförvaring i den moderata alliansens alla olika program utan åtgärder.

Att det finns nästa 80000  fler i utanförskap 2010 enligt de räknemetoder alliansen använde 2006 eller att antalet sysselsatta är 1,6 procentenheter lägre än hösten 2006 – motsvarande cirka 100 000 färre jobb näms förstås inte. Ett hushållsavdraget ska ha gett runt 4000 heltidstjänster är heller knappast räddningen för sveriges 100-tusentals arbetslösa.

Sifforna hindrar förstås inte Göteborgsposten ledare att förklara alliansens politik en framgång med 100000 fler arbeten och ett minskat utanförskap.

Finanskrisen är inte problemet utan den moderata alliasens poltik där arbetslösa sätta på förvaring utan någon hjälp som stärker deras möjlighet att få arbete.

Förövrigt med 30% ungdomsarbetslöshet kan väl den sänkta arbetsgivaravgiften för de unga anställda knappast varit framgångsrik?

Sverige har gått stärkt ur den värsta globala ekonomiska krisen sedan 1930-talet. I motsats till många länder i omvärlden finns också ett reformutrymme för de närmaste åren. Det är givetvis ett överbetyg till hur alliansen skött den ekonomiska politiken.

Hur är det då med sysselsättningen? Björklund gjorde i talet en jämförelse mellan sysselsättningen i juni 2006 och juni 2010. Antalet sysselsatta i juni i år låg 100 000 personer högre än i juni 2006. Då var det ändå högkonjunktur, nu är vi på väg upp ur en av de svåraste lågkonjunkturer som drabbat västvärlden.

Her regeringen bara haft tur? Nej, det är väl inte så troligt att slumpen gjort att just Sverige dragit en ekonomisk Lotto-vinst, medan så många andra länder kämpar med svårigheter. Svaret är att regeringen, trots den genomgångna krisen, hunnit en bra bit på väg i den utlovade kampen mot utanförskapet. Att det blivit mer lönsamt att arbeta, och att fler därmed fått möjlighet att stå på egna ben ekonomiskt, är en väsentlig förklaring liksom att kostnaderna för att anställa sjunkit.

Här kan konstateras att den rödgröna oppositionen med några snabba penndrag riskerar att bryta den positiva utvecklingen, om de skulle komma till makten. Hushållsavdraget som gett tusentals nya jobb skall avskaffas och arbetsgivaravgiften för unga anställda fördubblas.

Alliansen i medvind – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på 718000 arbetslösa framgång för alliansen enligt GP ledare

  1. Pingback: Målet är arbete åt alla och det måste gå fort « Röda Berget

  2. itsetoffo skriver:

    Om man jämför med juni 2005 arbetslöshet 9.5 procent under brinnande högkonjuktur, är siffran för juni 2010 / 9.5 procent efter värsta krisen sen i 30-talet FRAMGÅNG, och vi får inte heller glömma att arbetskraften har ökat med 200.000 personer sen i 2005. Vilket måste betyda att 200.000 fler är sysselsatta idag under lågkonjukturen än 2005 under brinnande högkonjuktur. För utanförskapet behöver vi inte Socialdemokraternas eller Moderaters räknemetoder, vi har SCB:s officiella statistik " Antalet helårsekvivalenter i åldrarna 20-64 som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag " statistik som säger följande sanninig. 2006 var antalet helårsekvivalenter sk. utanförskap 1.022.168 och slutet av 2009 var antalet 862.169, alltså utanförskapet hade minskat med 160.000 helårsekvivalenter sen i 2006.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *