Dags s-kampanjen börjar prata värderingar och samhällsvision

Jag kan bara hålla med Alexandra nedan. Är de kampanjer vi sett hittills allt som kommer? Var finns vision och samhällsvärderingarna.  Möjligheternas land eller möjligheternas stad som den döpts till fungerar inte. Så mycket är uppenbart.

Kommunikationen har inte nått fram. Jag träffar ständigt folk som undrar. Vad vill socialdemokraterna. Vilken politik vill de föra tillsammans med de övriga rödgröna partierna efter valet 2010.  Många vanliga  socialdemokratiska partimedlemmar. Den enda sammanhängande som knyter ihop en enhetlig berättelse jag sett är den bok Mona Sahlin släppte för runt en månad sedan.

Varför ser vi inte Mona Sahlin prata om boken och sin vision lugnt och fördjupande istället för s-folk som tar på sig overaller för att ta upp kampen med klottrare vid slussen i Stockholm?

Det är dags att socialdemokratin börjar prata värderingar och samhällsyn och knyter ihop detta en en helhetsberättelse att ställa i kontrast till det moderata alliansalternativet.

Och än viktigare är det att socialdemokraterna börjar ett mobiliseringsval av de egna väljarna. När opinionsanalytiker pratar om en gradvis demobilisering av socialdemokratiska gräsrötter har något inte fungerat i kommunikations.

Valet 2010 är ett ödesval. Det är förviktigt för att försvinna in i reklambyråstilade webbplatser eller budskap gjorde för strategiska fokusgrupper.

Låt politikerna prata om det samhälle och den politik de vill föra. Och se till att hamra in det budskapet genom alla tänkbara kanaler.

Igår presenterade Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan en ny kampanj – en granskningskampanj av moderata vallöften. Den kampanjen är i sin tur kopplad till kampanjsajten Möjligheternas land. Enligt hemsidan (vars pop-ups jag stör mig på så in i Norden) är idén med Möjligheternas land att illustera socialdemokratisk politik och budskapet Vi kan inte vänta. Vad jag möts av är ett otal videoklipp och efter att ha tittat på tre av dem, skakar jag på huvudet och klickar bort sidan.
Granskningskampanjen av moderata vallöften hade varit en toppenbra idé i början av detta år, men inte när det blott och bart är 40 dagar kvar till valdagen. Jag vet inte hur många gånger jag har hört människor säga till mig: "Ni sossar är bra på att tala om vad Moderaterna har gjort alternativt inte gjort, men vad vill ni?! Vad vill
de Rödgröna? Konkret?". Inget parti har någonsin vunnit ett val på att gnälla och klanka ner på motståndarna. Vi måste i nuläget berätta om vad vi vill, vad vi vill göra, vilka visioner vi har för samhället. I morgon och i framtiden. Berättelsen.

https://hbt-sossen.blogspot.com/2010/08/s-kampanjer-som-inte-overtygar.html

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Dags s-kampanjen börjar prata värderingar och samhällsvision

 1. andersenilsson skriver:

  Helt rätt Claes, du har bedrivit ett valarbete som tagit utgångspunkt på en dj-vligt bra förståelse för den västsvenska verkligheten. Därför har jag inte heller kallat dig för megafon. Men du har inte heller varit särskilt tydlig när det gäller partiets huvudlösa valkampanj. Förrän nu. Trots att alla tecken tyder på att vi gör det sämsta valet någonsin i vår historia och för första gången inte ens blir största parti, så tuffar kampanjen på. HBT-sossen skriver ju om detta. Men därifrån till att pådyvla mig, som kritiker av den nuvarande inriktningen, att inte vilja regeringsskifte, är milt sagt insinuant och lågt. Om inte socialdemokratin tål en öppen debatt, hur i h-lvete tror du då att de ska kunna regera en rödgrön allians?En partisekreterare som inte verkar bry sig om verkligheten får formulera den politiska vägen, och förklara ökenvandringen med att man vill ha en rödgrön regering. För sanningen att säga så är det inte något vare sig i dagens opinionsläge eller i historisk erfarenhet som pekar på regeringsskifte. Dels därför att folk inte begriper vad vi vill men framför allt för att den har ställt vårt eget fotfolk vid sidan av. Jag antar att det var därför du och HBT-sossen efterlyser en ny inriktning. Och jag kan inte låta bli att märka mig att jag varit 100% konsekvent i min kritik av "gneta och klaga"-linjen sedan dag 1 efter valet. Till en börja internt men med tiden allt mera öppet, samtidigt som jag har jobbat som valledare i min arbetarekommun, utan att det har skapat särskilt stora problem. Men nu är det inte min linje som regerat så därför tar jag dj-ligt lätt på anklagelsen att vara utan konkret politik.

 2. Claes Krantz skriver:

  Skiter fullständigt i dina hästar. Vad jag bryr mig om är om det blir 4 år till med Fredrik Reinfeldt eller regeringsskifte. Det är vad jag satsar på att förska förhindra så gott jag kan .Vad du vill vet jag inte. Men om du tror förutsättningarna blir bättre att bekämpa ojämlikheten eller fattigdomen utan ett regeringsskifte be my guest. Och du om någon borde veta att jag inte hade satsar mer än 4 år av mitt liv på bloggande för att sitta som megafon åt partipolitruker i stockholm. Men jag är trött på visionärs snack utan konkret politik. Lika trött som jag är på reklamkampanjer utan innehåll som knyter samman vad S vill göra.

 3. andersenilsson skriver:

  Det är ironiskt att läsa dessa "bussresenärer" som plötsligt inser att man kanske satsat på fel häst i valkampanjen. Att det skulle vara dags att tala lite ideologi! Sanningen är ju den att vi är några som krävt detta från dag ett efter valnederlaget. Och vi är några som förutspått dagens katastrofala läge om den förhärskande strategin skulle komma att upprätthållas. Mona Sahlin har gjort sågott hon kunnat, men de andra med visonära ambitioner har tystats till förmån för de som kort kan beskrivas som "förvaltare-fundamentalister", dvs de som satsat allt på att övertyga väljarna om att de borgerliga är dåliga förvaltare av staten.De är de som ser det faktum att vi har en borgerlig regering som Sveriges och världens största problem. Vi som opponerar menar att det är ojämlikheten, fattigdomen, egoismen och statens ambitioner att kontrollera och utöva makt över medborgarna som är de frågor som valet borde handla om. Vilken regering vi får är en konsekvens av ett valresultat, vilket samhälle vi får är ett resultat av visioner, ideologi och politisk förmåga.

 4. Pingback: Sanningen om samhället – 2010-08-10

 5. nilsdacke skriver:

  Problemet är att ni inte har några visioner eller tydliga mål, annat än att so Ylva Johansson själv säger på sin blogg " Det är så tråkigt i opposition" dvs eliten inom socialdemokraterna vill tillbaka till köttgrytorna och det är samma elit som avgick 2006. Ni måste för att få mandat av folket gå tillbaka till era rötter och verkligen lyssna av fotfolket ( De få som finns kvar ).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *