När spricker den ekonomiska bubblan i Sverige?


Det är intressant hur man på
annan plats i DI talar om  hur de svenska hushållen fortsätter att tro på stigande bostadspriser tillsammans med en starkare konjunkur och ljusare utsikter för arbetsmarknaden. Samtidigt kan man på annan plats i DI läsa om hur ytterligare en i raden varnar för den ekonomiska bubbla som byggts upp med en lånekarusell till hushållen som kunnat fortsätta sin konsumtionsfest

Nartuligtvis med skattesänkningar från moderatregeringen på 100-miljarder som till störtsta delen gått till de redan välbeställda. Den övre medelklassan och den svenska ekonomiska elit som sitter på största delen av landet tillgångar.

Ett skuldberg för hushållen byggt på en ständigt fortsatt inflation av bostadspriserna finansierat med rekordlågaräntor är vad som orsakade den amerikaska fastighetskrashen liksom den i länder som Spanien. Men inte kan sådant hända i landet med världens bästa finansminister.  

Så svenskarna fortsätter att låna mot framtida prisökningar. Färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hushållens skulder växte med 8,9 procent i juni, jämfört med samma månad i fjol.

Det är som om svensk ekonomi på något skulle vara unikt isolerad från den övriga världen i landet lyckostan. Vi är om inte annat bäst på stadsfinansiell politik. Så har vår moderata finansminister sagt.

Massiv arbetslöshet, gigantiska budgetunderskott och höjda räntor på alla de svenska exportmarknaderna samt ett permanent efterfrågebortfall i USA kommer knappast påverka Sverige. Eller?

Att som Sven-Olof Johansson säger i Di artikel de svenska företagen kan öka sina vinster genom att dra nytta av kostnadsminskningar i form av färre anställda som jobbar mer och neddragna investeringar är ganska självklart. Likadant att det är från lageruppbuggnad och lågt kapacitetsuttnyttjande som företagen rapporterat om aktivtetsökningar.

Det förvånar mig att det talas så lite om global ekonomi eller vad som kommer att hända då USA:s stimulanspaktet avtar, de europeiska regeringarna drar ner kraftigt i sina ekonomier och Kinas överhettade ekonomi stannar til..

Då kommer Sverige att gå in i den andra vågen av den ekonomiska krisen med ett nedmonterat social trygghetssystem och en massarbetslöshet på 10%. Knappast världens bästa läge att möta en global nedgång. Men jag kan gissa det återigen blir genom nedskärningar som statens ekonomi ska hållas på överskott och utryme för ytterligare skattesänkningar ska skapas..

Förväntningarna är att företagen ska fortsätta att öka sina vinster, men jag är inte lika säker på det. Jag tycker man kan vara lite skeptisk till framför allt råvarubolagen och exportföretagen”, säger Sven-Olof Johansson.

Företagsvinsterna har visserligen varit bra, men beror bland annat på att företagen varit försiktiga med sina kostnader och investeringar. De har också varit inne i en period där de börjat bygga upp sina lager.

”Men när lageruppbyggnadsfasen är över kan det lätt slå tillbaka. Då har du en efterfrågan som inte ser lika bra ut längre”, säger Sven-Olof Johansson.

Vikande exportintäkter och en fallande börs är dock inte de enda problemen. Betydligt allvarligare är det svenska skuldberget, som växer sig allt högre. Sven-Olof Johansson varnar för att hushållen är på väg in i en skuldfälla.

”Vill man vara lite konspiratorisk kan man säga att Sverige håller på att närma sig den situation som USA befann sig i 2007”, säger han.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar hushållens skulder växte med 8,9 procent i juni, jämfört med samma månad i fjol.

”Risken är att vi får en baksmälla. I övriga världen ökar hushållen sitt sparande men här kör man på som om ingenting har hänt”.

Lånefesten är dock svår att stoppa. Finansinspektionens nya bolånetak är i princip verkningslöst, menar Sven-Olof Johansson. Även Riksbankens styrränta – som normalt borde bita mycket hårdare – kan visa sig bli ett trubbigt instrument.
https://di.se/Artiklar/2010/8/9/212373/Finansman-varnar-for-skuldfalla-och-fallande-bors/

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Samhälle och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *