Den moderata alliansregerings bostadssatsning för ungdomar fiasko

 

Att 1 person använde en satsning avsedd  att ge 5000 ungdomar chansen att få äga en egen bostad kan inte kallas annat än fiasko. Speciellt som situationen ser ut i storstäderna med en katastrofal bostadssituation för ungdomar.

Och alternativet hyra en bostad är knappast heller aktuellt efter alliansregeringens indragna stöd för byggande av hyresrätter. Med 30% ungdomasarbetslöshet och krav på fast jobb och inkomst sitter många ungdomar i en rävsax de inte kommer ut ur. 

Med dagens bostadspriser, speciellt i storstadsområden, har drömmen om att äga sin bostad ofta bara varit en dröm för unga människor.

Men för dryga två år sedan gjorde regeringen en bostadspolitisk satsning för att unga skulle uppnå drömmen om en egen bostad.

Människor som hade det svårt att få banklån skulle få hjälp att köpa sin bostad genom ett statligt borgensåtagande, en så kallad förvärvsgaranti.

5 miljarder kronor skulle det kosta och pengarna skulle räcka till minst 5.000 förvärvsgarantier under två år.

Odell:"Inte bra"
Redan i våras kunde Rapport avslöja att endast en person fått förvärvsgarantin beviljad och nu ett halvår senare är situationen densamma.

-Det är naturligtvis inte bra, men det är ett tecken på att finanskrisen gjorde att banker och kommuner och alla var iskalla när det gällde detta, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD).

Svagt intresse för regeringens satsning – rapport | svt.se

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *