I Folkpartiets Göteborg städar socialbidragstagare gator

Folkpartiet Göteborgs förslag om att socialbidragstagare ska utföra motprestationer är rent popúlistiskt och dessutom totalt orealistiskt.  Är folkpartiet i Göteborg ens medveten om att en stor del av socialbidragstagarna är arbetslösa och därmed måste delta i aktiviteter riktade mot arbete? Står man till arbetsmarkadens förfogande måsta man delta i aktiviteter och detta från första dagen man söker socialbidrag.

Problemet för arbetslösa socialbidragstagare idag är de urusla resurser och samordning kommunen lagt på att få dessa personer tillbaka i arbete. Och en arbetslinje från den moderata alliansens som inte gör ett dyft för att hjälpa personer som står längst ute i utanförskap att komma tillbaka. Det är kommunen som kommit att få ta ansvaret för dessa personer som oftast hamnar längst ner i arbetsförmedlingens prioriteringsordning för att AF saknar myndighetsansvar för arbetslösa som saknar a-kassa.

Varför kan istället inte kommunen inte satsa större resurser på att få dessa personer tillbaka i arbete. Vilket ju är grundproblemet. Socialbidragstagrare behöver inte motprestationskrav. Hjälp är inte att stigmatisera socialbidragstagare som andra klassens medborgare och underförstått personer som inte vill göra rätt för sig.

Sen att tiotusentals svenskar utförsäkrats och fortsätter utförsäkrar mot utanförskap av folkpartiets allianskollegor i regeringen talas det tyst om från FP lokalt.

Meningen borde inte vara att socialbidragstagare ska bli extra arbetskraft för kommunen. Istället borde det vara riktiga arbete efter kvalifikation till alla.

/ck

Vi vill att människor ska känna sig behövda och få en chans. Därför vill vi införa en motprestation för att få socialbidrag i Göteborg, säger Helene Odenjung, gruppledare och kommunalråd för Folkpartiet.

Modellen har testats i Landskrona. Friska och arbetsföra socialbidragstagare måste tacka ja till praktik eller annan sysselsättning för att ha rätt till försörjningsstöd. Men Landskrona har fått kritik av Socialstyrelsen och därefter backat om motprestation.

Trots det vill Helene Odenjung att Göteborg blir nästa kommun att tänja på lagen.

– I dag kan man kräva motprestation av personer upp till 25 år. Vi vill att det ska gälla alla friska som står till arbetsmarknadens förfogande, att de gör något för att få socialbidrag, till exempel vara en extra resurs i kommunen. Det kan handla om allt från att hjälpa gamla till att hålla rent på gator och torg. Det är inte brist på arbetsuppgifter precis. Jag kan tänka mig att de kommunala förvaltningarna kan lista vad som behöver göras.

Enligt socialtjänstlagen får man inte kräva motprestation för att få socialbidrag hur som helst.

– Det är något vi i Folkpartiet vill ändra på i socialtjänstlagen, men vi är otåliga och vill inte vänta i Göteborg. För mig är det här en viktig del för att bryta utanförskapet. Alla kan inte göra allt, men många kan bidra.

Vad säger dina allianskamrater i Göteborg om det här förslaget?

– Det vet jag inte, men jag tror inte att de har något emot det. De brukar gilla arbetslinjen.

Städa för att få socialbidrag – Göteborg – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Göteborg, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på I Folkpartiets Göteborg städar socialbidragstagare gator

 1. Bengtha01 skriver:

  Många är väl påverkade av droger och sitter helst på kaféer. Kanske vore diskning något?

 2. Bo Grahn skriver:

  Jag tror det finns en hel del fördelar med detta.

  I en del områden är många kvinnor socialbidragstagare.

  Ensamma med barn eller med en make.

  De kommer sällan ut och blir helt isolerade.

  Med detta förslag kan detta bli ett alternativ bland flera.

  Att sen en sosse ser tex städning av gator och parker

  och/eller att samla skräp som under ens värdighet

  säger kanske mer om S som ett medelklassparti som

  tappat sitt fundament.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *