Ökade sociala och ekonomiska skillnader resultatet av 4 års alliansregering

Personligen struntar jag fullständigt i hur mycket paret  Reinfeldt tjänat på de skattesänkningar som alliansregeringen genomdrivit. Det är inte poängen.

Vad det handlar om är 4 år av ökade klyftor mellan de som redan har och de som har allt mindre. Eller med andra ord 2/3 dels samhällets intåg i det svenska samhället. Ett samhälle där den ekonomiska och social klyftan mellan olika samhällsgrupper bara ökar. Om detta varit det politiska målet vet jag inte men det är vad konsekvenserna blivit.

Och från moderaterna verkar intresset att rätta till en arbetslinje som slagit ut just de som behöver mest hjäp att komma tillbaka vara obefintligt. Istället hänger de kvar vid myten att deras arbetslinje skapar arbeten. Och att finanskrisen skulle vara kopplade till en arbetsmarknadspoltik som ger människor förutsättningar till arbete.

Fattigare människor får inte arbete lättare på dagens svenska arbetsmarknad. De blir bara fattigare.

Sen behöver socialdemokraterna ta tag i problemet med alla de nästan 2 miljoner, 500 000 fler sedan alliansen tog över, som står utanför alla former av ekonomiska trygghetsförsäkringar i dagens Sverige.  I en tid där fast anställning på livstid är en dröm för många svenskar ha alltför hårda arbetsvillkor kopplade till arbetslöshetsförsäkringen gör det omöjligt för dessa att komma in på arbetsmarknaden.

Bloggat:
Reinfeldts allmänintresse visade sig vara lika med den egna privatekonomin, Baylan är ensam i sandlådan, Det där med egenintresse

Vår granskning visar att statsministern i praktiken sätter likhetstecken mellan allmänintresset och sin egen privatekonomi. Under mandatperioden har borgerliga majoriteter i riksdag och kommunfullmäktige beslutat att statsministerns eget hushåll ska få skatten sänkt med 125 000 kronor per år. Vår beräkning utgår från hur mycket mindre skatt statsministerns hushåll betalar 2010 jämfört med om 2006 års regler hade gällt istället.

Samtidigt har arbetslösheten och klyftorna i Sverige ökat. Politik gör skillnad. Den borgerliga regeringen har satt skattesänkningar först. Det politiska målet har varit att öka klyftorna i Sverige. Klyftorna och inkomstskillnaderna har vuxit under den borgerliga regeringen och är nu de största sedan mätningarna började på 1970-talet. Det genuina utanförskapet – långtidsarbetslöshet och socialbidragsberoende – har som direkt effekt av regeringens politik ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. För en statsminister som säger sig representera allmänintresset är det ett svårförklarligt resultat.

Regeringens misslyckande när det gäller jobben är också tydligt. Alla länder i EU drabbades av finanskrisen men länderna har hanterat den ekonomiska krisen väldigt olika. Arbetslösheten har ökat mer i Sverige än i resten av EU. Trots ett starkt utgångsläge har fler förlorat jobbet än i jämförbara länder som Belgien, Tyskland och Finland. Det beror på att den borgerliga regeringen har satt skattesänkningar före investeringar i jobb. Även på detta område har allmänintresset fått stå tillbaka för skattesänkningar som har gynnat höginkomsttagare såsom statsministern själv.

Gapet mellan vad moderaterna säger att de vill göra och vad de faktiskt gör växer sig allt större. Moderaterna är det parti som vill införa en omvänd Robin Hood-skatt för vanliga arbetare. De borgerliga partierna går till val på en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, i kombination med olika avgifter för olika yrkesgrupper. En hotellstäderska eller kock ska betala mer än fyra gånger så hög avgift för att vara med i a-kassan som en ekonom på samma arbetsplats. Metallarbetaren på Scania ska tvingas betala mer än fyra gånger högre avgift än ingenjören.

Tydligare än så kan knappast de nya klyftor som växer fram i Sverige under den borgerliga regeringen illustreras. Obligatorisk arbetslöshetsförsäkring i kombination med orättvisa avgifter är en form av bakvänd fördelningspolitik. Det är ett sätt att driva på ökade klyftor i vårt land. Det är oansvarigt och oanständigt. Inkomstskillnaderna är redan de största i modern tid.

Så mycket har paret Reinfeldt sänkt sin skatt | Politik | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Ökade sociala och ekonomiska skillnader resultatet av 4 års alliansregering

  1. Pingback: Lånta fjädrar. « PeoWagstrom's Weblog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *