Moderat arbetslinje inte bakom sysselsättningsökning i Göteborg

Jag tror knappast det är moderata skattesänkningar för de som redan har arbete som hjälpt till att för tillfället öka sysselsättningen i Göteborg. Med 0.9 procent.

Sanningen om den moderata arbetslinjen är att den skapar inga arbeten och ger heller inte arbetslösa bättre förutsättningar till arbete. Tvärtom är det idag 10 000 tals arbetslösa som är hänvisade till jobb coachning för arbeteten som inte finns eller de idag är kvalificerade till.

De moderata arbetslinjen borde kallas utanförskapslinjen med tanke på hur lite den gör för att hjälpa arbeteslösa att komma tillbaka.  Och ofta tvärtom försämrar möjligheterna.

Att alliansregering sedan reducerat arbetsgivaravgiften för ungdomar oavsett om de har arbete eller är arbetslösa är knappast en bra åtgärd annat än för att stärka företagens vinster. Hellre riktade åtgärder mot ungdomar som faktiskt är arbetslösa och då åtgärder som ger bättre förutsättningar till arbete.

Idag fick vi positiva siffror om arbetsmarknaden i Göteborg. Det sker ett positivt trendbrott när sysselsättningen ökar för första gången på fyra kvartal. Vi noterar en ökning på 0.9 procent och det är ett kvitto på att Alliansregeringens arbetslinje biter även i Göteborg.

I eftermiddags deltog jag i en politisk panel som frågades ut av Radio Göteborg och en grupp ungdomar som deltar i projektet UPP. Det är en utvecklingssatsning som bl a syftar till att stötta och hjälpa ungdomar till jobb.

Det var intressant att lyssna till de rödgrönas ungdomssatsningar. Det innebär att man vill lägga en och en halv miljard på arbetslösa ungdomar samtidigt som man drar in de tio miljarder som alliansregeringen har reducerat arbetsgivaravgifterna för ungdomar med. Svårt att begripa varför man måste göra ett stort antal unga som har jobb arbetslösa, för att sen lägga tillbaka en liten del av detta i åtgärder för arbetslösa. Rena snurren tycker jag att det är.

Hallberg – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, headline, Politik och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Moderat arbetslinje inte bakom sysselsättningsökning i Göteborg

  1. Jobbgrillen skriver:

    Vad borde man göra åt arbetslösheten och ungdomsarbetslösheten? Kolla in jobbgrillen.se och debattera och se när politiker blir grillade av ungdomar om sina förslag för att motverka ungdomsarbetslösheten

  2. Ante skriver:

    Borgarnas politik går ut på att pressa ner lönerna och därigenom skapas fler jobb. Det är inte jobbskatteavdraget i sig som gör det utan den ökade skillnaden det blir mellan att jobba och vara arbetslös. Man kunde lika gärna sänkt a-kassan till 70 procent och struntat i jobbskatteavdraget och fått samma lönepressande effekt.

    Problemet för borgarna är att denna politik inte riktigt biter. Dom trodde att arbetarna skulle nöja sig med lägre löneökningar när dom fick jobbskatteavdraget. Men så blev det inte. Därför måste nästa steg för borgarna bli att försvaga facket skrota LAS. Efter man har försvagat facket kan man ge sig på dom centrala avtalen. Sen kommer differentierade a-kasseavgifter och jobbskatteavdrag påverka lönebildningen starkare och ge lägre arbetslöshet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *