Anders Borgs och moderaternas arbetslinje från 1700-talet

Anders Borgs och moderaternas hela politik och samhällssyn utgår efter en nyliberal ekonomisk lärobok. En lärobok som skrevs under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal. Det är också en grovt förenklad syn på ekonomi hade jag sagt. Men de sanna troende ekonomisterna tror lika stenhårt på detta som en gång kommunistiska ekonomer läste Karl Marx ekonomiska teorier som sin bibel.

Räck upp en hand den som tror kostnad, utbud och efterfrågan är de enda faktorerna som gäller i en kunskaps och tjänsteekonom??

Eller att det enbart är incitiament och morötter som styr människors agerande?

En kunskapekonomi som inte ens var påtänkt då Anders Borgs ekonomisk-politiska läroböcker skrevs för mer än 200-år sedan.

Eller att det enbart är incitiament och morötter som styr människors agerande?

Det är nyliberal ekonomisk fundamentalism på gränsen till idioti som Anders Borg upphöjt till moderat och därmed allianspolitk för hela Sverige. Detta utan att en enda politiker eller journalist ifrågasatt grunderna till vad Anders Borg säger.

Det är knappast villigheten att arbeta för så lite lön som möjligt som styr villigheten att anställa. Lika lite som ett massivt utbud av arbetslösa driver ner priserna .d.v.s lönerna och ökar efterfrågan på arbetskaft. Tvärtom, en kunskapsekonomi är mycket mer komplicerad än så.

Man blir inte anställd på ICA enbart efter hur låg lön man är villig att arbeta för.

Ett exempel på idiotin och misslyckandet för det moderaterna med falsk marknadsföring kallar arbetslinjen är hur det kommer varning på varning om att återhämtningen för den svenska ekonomin om den kommer blir mycket mindre än väntat för att det inte går att få tag i kvalificerad personal.

Eller med andra ord trots flera 100 000 arbetslösa är det risk för brist på kvalificerad personal. Varför`?

AMS-trams kallade moderaterna det 2006. Det var tanken att man utbildade arbetslösa med nya kunskaper för att de skulle vara redo att ta arbeten när konjunkturen vänder.

Trams sade moderaterna om detta och lade ner allt. Det är i service sektorn som de nya arbetena ska komma med främst låglöne jobb. Där krävs skattesubventioner och villighet att acceptera lägre löner.

Så såg ju exemplen ut från de amerikanska förebilder Anders Borg hämtat ideer. Förebilderna är då t ex den ensamstående kvinna med 3 arbeten med minimilön för att försörja sin familj. Då har man ju också skapat 3 arbetstillfällen som kan tas med i statistiken över hur bra det går i ekonomin.

Varken ungsdomar eller äldre arbetslösa som varit borta från arbetsmarknaden länge

“Men en viktig faktor som regeringen nu inte tar upp i sina prognoser är just det att redan nu börjar vissa sektorer få svårt att hålla tillväxttakten uppe.”

I verklighetens Sverige kan man idag läsa om arbetskraftsbrist som i gårdagens DI där Almegas chefsekonom varnar för brist på personal inom delar av den svenska ekonomin. Samtidigt som vi har massarbetslöshet.

Regeringen öser på med nya förslag som ökar efterfrågan i ekonomin. Nu varnar tjänsteföretagen för flaskhalsar och brist på personal. ”Bolagen hittar inte den högkvalificerade arbetskraft som de behöver”, säger Lena Hagman, chefsekonom på tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega.

Trots prognoser om en tillväxt på runt 4 procent under överskådlig framtid verkar frågan för regeringen främst handla om hur mycket ytterligare efterfrågan ska stimuleras. Enligt finansminister Anders Borg finns det tillräckligt med lediga resurser för en fortsatt starkt ökad produktion, men vissa sektorer har redan börjat få svårt att växa så snabbt som de skulle kunna om enbart efterfrågan var det som avgjorde tillväxten.

Det säger Lena Hagman, chefsekonom på Almega, till Nyhetsbyrån Direkt.

(…)

”Viktiga exportmarknader för Sverige, som USA, kommer ju att mattas av under andra halvåret, och ännu mer mot slutet av året. I viss mån kompenseras det av starkare export till Tyskland och Asien, Kina, men den svagare efterfrågan från omvärlden kommer att märkas”, säger hon.

Men en viktig faktor som regeringen nu inte tar upp i sina prognoser är just det att redan nu börjar vissa sektorer få svårt att hålla tillväxttakten uppe.

”I tjänstesektorn ser vi redan tecken på att tillväxten börjar bromsa in. Och det beror inte på att efterfrågan bromsar in, den fortsätter att stiga. Sysselsättningen ökar också, men inte tillräckligt snabbt för att möta efterfrågan. Det är annat som håller tillbaka, främst en ökad brist på arbetskraft i tillväxtbranscherna som behöver nyanställa mest”, säger Lena Hagman.

Problemen förefaller vara störst inom företagstjänster, något som Lena Hagman redan har märkt i tjänsteproduktionsindex, där tillväxten för företagstjänster var noll i juni.

Lena Hagman ser än så länge inte samma problem i hela tjänstesektorn, men tillväxtbranscherna har svårt att hitta kvalificerad personal.

”De nyanställer ju, men det behövs ännu mer arbetskraft i dessa branscher för att möta efterfrågan, för att öka produktionen… De hittar inte den högkvalificerade arbetskraft som de behöver”, säger hon.

Även inom byggsektorn har företagen börjat få det lite svårare redan nu att hitta arbetskraft. Enligt KI:s kvartalsbarometer i juli uppgav vart fjärde företag att brist på arbetskraft utgjorde främsta hindret för verksamheten..

Unga arbetslösa tunga i tv-debatt – Sverige – www.gp.se

Mer att läsa Röda berget, Kulturbloggen om miljöpolitiken, Peter Andersson för mer om den ekonomiska debatten

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i alliansen, Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *