Offentliga framträdande nu muta?

Det är intressant att i en del tidningar moderaternas miljötalesperson Sofia Arkelstens resor med diverse oljebolag nu jämförs med alla politikers offentliga framträdanden där de kommer in gratis.

Där tydligen nu en överåklagare med media kåthet och tid över analyserar om det finns anledning att att inleda en förundersökning som ska utreda om det var en muta från Stockholm Open att Monsa Sahlin fick sitta med under fem kvällar.

Jag ser fram emot undersökningen av övriga politikers offentliga framträdanden. Tydligen var i alla fall inte kronprinsessans gratis bröllopsresa fråga om mutor enligt samma åklagare.

Expressens ledare ger för en gångs skull lite perspektiv på det hela.

Sverige är nu ett land som drabbats av mutpanik. Att jämföra Sofia Arkelstens resa till Frankrike på Shells nota och Mona Sahlins närvaro på hedersläktaren i Stockholm Open går inte.
Jag vet att skadeglädjen är stor bland många efter Sahlins tuffa sågning av Arkelsten. Jag kan bara ana hur många gånger Sahlin kommer anklagas för att ha kastat sten i glashus. (En stilistisk variation är annars "tennisbollar").
Men låt oss försöka hålla huvudet kallt, låt oss försöka skilja på stort och smått, viktigt och oviktigt. En oppositionsledare måste, för att använda Sahlins ord, faktiskt få representera det "offentliga Sverige".
Huruvida Robin Söderling eller andra svenska spelare kände sig extra taggade i nätspelet i och med Sahlins närvaro på läktaren är oklart. I andra länder är närvaron av ledande politiker i alla fall ett betyg på hur viktig en match är.  
Stockholm Open har uppenbarligen ett status av nationell angelägenhet då kronprinsessan Victoria ställde upp som prisutdelare.
Eller skulle också hon vara köpt av arrangörerna?

Opinionsbloggen – Ledare – Expressen.se

Det är konstigt hur den etablerade gammalmedias ledarsidor gärna hjälper till att prata bort Reinfeldt regeringens tabbar. Även om det tydligen finns undantag från Expressen ovan som tillskillnad från GP nedan hade lite perspektiv.

I förra veckan kritiserade Mona Sahlin Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten för att hon låtit sig bjudas på utlandsresor, bland annat av oljebolaget Shell.

Enligt Sahlin visade Arkelsten prov på "extremt dåligt omdöme".

Fyra dagar tidigare satt Sahlin i Kungliga tennishallen och såg Roger Federer vinna finalen i Stockholm open. Det totala värdet för de sex kvällarna var 9 000 kronor.

Det har fått överåklagare Gunnar Stetler att reagera.

-Eftersom medierna har uppmärksammat mig på händelsen så ska jag närmare analysera och se om det finns skäl att inleda en förundersökning, säger han till TT.

Bland de övriga inbjudna vip-gästerna var ÖB Sverker Göransson. Han valde dock att betala sin biljett själv.

Men Mona Sahlin ser inga problem med att hon fick fem gratiskvällar.

-Jag tycker att det är jättebra när Fotbollförbundet bjuder in mig och Reinfeldt på landskamper. Då går vi båda två. Det är bra. Och när Tennisförbundet bjuder in mig och idrottsministern att gå på internationella Stockholm open så är det bra, säger hon till TT.

Hon tycker inte att det går att jämföra med Sofia Arkelstens bjudresor.

-Det är väl en otrolig skillnad mot när ett oljebolag bjuder på resa och hotell för en miljöpolitiker för att påverka i en politisk fråga.

Sahlins gratistennis kan vara muta – Sverige – www.gp.se

Andra bloggar:
Olika måttstockar igen….., Nyttig idiot?, Mutade politiker av Bästa sorten, Mona Sahlins “mutor” liknar Arkelstenshttps://annikahogberg.blogspot.com/2010/11/manga-darrar-i-dag.html

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *