S förlorar 65 miljoner efter 2010 års val

Som di skriver idag. Ett resultat av  valkatastrofen 2010 är att socialdemokraterna förlorar 65 miljoner i olika former av parti och ledamotsstöd.

12 miljoner försvinner redan nästa år för socialdemokraterna.

Vilket konkret innebär förutom personalnedskärning att socialdemokraterna som parti kommer att ha ännu sämre förutsättningar att bedriva politiskt arbete under åren fram till nästa val. Till det kommer förstås förlorat stöd på den kommunala nivån och i landstingen som ytterligare kommer att försvåra.

I Göteborg där socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1930-talet sett till valresultatet innebar det vad jag förstått att partiet lokalt förlorade 1.2 miljoner. Detta i socialdemokratins skyltfönster.

Sedan är det värt att notera den organisationsförändring som redan håller på att genomföras inom socialdemokratin. Speciellt med tanke på de diverse kris och valanalys grupper som ska svara på vad som hände och hur man går vidare. Som netroots öppna kriskommission.

Grunden för 2014 års valrörelse läggs i mycket redan nu som det ser ut. Detta i väntan på att socialdemokraterna ska hitta någon form av politisk väg framåt de närmast åren.

Att diskussionen och debatten kommit att handla om de politiska posterna är kanske typiskt för en socialdemokratin som inte tycks ha fattat ännu att rollen som dominerande svenskt parti är över efter en mer än 50-årig period. Som vanligt handlar spekulationerna om vilken falang/grupp som kommer att nå makten eller tvingas bort därifrån.

Vad valet 2010 visade på var en nationell kris för hela arbetarrörelsen men också en kris speciellt för socialdemokratins hela partiorganisation som trots en ‘organisatoriskt väl genomförd valrörelse’ inte kunde kommunicera fram budskapet om vad partiet gick till val på ens till de egna partiarbetarna.

Det är de politiskt ansvarig i den socialdemokratiska ledningen som nu har i uppgift att medan planet flyger troligen byta besättning, motorer och inredning samt ta emot nya passagerare.

Blir det Hat trick för Fredrik Reinfeldt och moderaterna 2014?

 

Där befinner sig Socialdemokraterna. De tappar minst 12 miljoner kronor under det kommande året. Men värre blir det. Under det sista året under den här mandatperioden kommer Socialdemokraterna enligt partikassör Tommy Ohlström förlora 18 Mkr i ledamotsstöd och partistöd jämfört med sista åren under förra mandatperioden. Totalt rör det sig om närmare 65 miljoner kronor mindre under den här mandatperioden jämfört med den förra. Det får konsekvenser för rörelsen.

”Det betyder naturligtvis att vi måste göra förändringar av vår organisation. Vi är mitt uppe i det och hoppas vara klara med ett förslag i början av december. Vi kan inte utesluta uppsägningar och det är klart att det är många som är oroliga för sin framtid”, säger Tommy Ohlström, som leder omorganisationen.

Socialdemokraternas partiorganisation har omkring 40 anställda i Stockholm, 12 personer ute i landet och i riksdagen finns det omkring 100 anställda.

 

 

di.se – Mångmiljontapp för Socialdemokraterna

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på S förlorar 65 miljoner efter 2010 års val

  1. Lars-Erick skriver:

    Det detta först och främst visar är att partibidragen är på tok för höga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *