Var fanns Säkerhetspolisen när USA spionerade i Sverige?

Inte heller Säkerhetspolisen har informerats om omfattningen av övervakningen enligt Åsa Hedin, informationschef på Säpo.

Jag kan inte tolka ovanstående till annat än att Säpo var informerade om att USA bedrev underrättelseverksamhet men ‘inte’ skalan på den. Det hade varit intressanta att få besked från Säpo om man fått underhandsinformation som varken andra myndigheter eller justitiedepartementet hade. Som en källa till Aftonbladet skriver nedan…

– Det låter otroligt att svenska myndigheter inte känt till det här. Samarbetet med Säpo var väldigt tätt. Satt det en plastpåse på staketet runt ambassaden var Säpo där direkt, säger Aftonbladets källa.

………

En annan uppgiftslämnare säger att den omfattande övervakningen runt ambassaden sker så öppet att det är anmärkningsvärt om inte Säpo anat vidden av den.

– Generellt sett har vi ett tätt samarbete men i det här konkreta fallet har vi inte haft någon information, säger Säpos informationschef Åsa Hedin.

Så jobbade spionerna | Nyheter | Aftonbladet

Att Säpo jobbat och jobbar tätt med USA och andra länder i ett underrättelseutbyte är en sak men hör det till vanligheterna att man låter främmande länder fritt operera med egna underrättelse team i
Sverige som spionerar på svenskar?

Likadant är det knappast förvånande om den amerikanska underrättelseoperation precis som i Norge fått tillgång till svenska polisregister.

Vad SDU-historien låter som i mina öron är en en täckhistoria för att aktivt bedriva övervakning och underrättelsearbete från ambassaden och som i det svenska fallet liksom det norska med värdlandets säkerhetspolis tysta godkännande. Det är en sak om man kollar bilar och personer som rör sig runt ambassaden. Här har man uppenbarligen ägnat sig åt aktivt underrättelse inhämtande eller det som kallas spionage långt utanför ambassadens grindar. Som om man ska tro tidningarnas snacksaliga källor inkluderade allt från första maj till pride i stockholm.

Ytterst  kan man undra hur djupt och nära samarbetet är med USA och andra ‘allierade’ länder. Och det är heller inte helt naivt att ställa frågan om det svenska säkerhets och underrättelse etablissemangets chefer sitter i riksdagen eller Vita huset…

Vill man gå ett steg längre kan man undra över hur långt från verkligheten den massiva pan-europeiska övervaknings operations man kan se i filmer som Bourne ultimatum är?

 

Mer i media:
AB1, AB2, GP, GP2,

Bloggat:
Rödaberget1, Rödaberget2, Kulturbloggen, martin moberg, Peter Högberg,
 

-Enligt den beskrivning som vi fått har man vidtagit åtgärder för att öka säkerheten i anslutning till lokaler där amerikanska ambassaden har verksamheter. Den informationen har inte svenska myndigheter haft och inte heller justitiedepartementet, sade hon till TT efter en presskonferens på lördagen.

Säpo visste inget

Det är nu enligt Ask upp till åklagare och polis att utreda om ambassaden har brutit mot lagen.

-Jag tycker det är beklagligt att man bedriver verksamhet utan att svenska myndigheter är informerade om saken, sade hon.

Inte heller Säkerhetspolisen har informerats om omfattningen av övervakningen enligt Åsa Hedin, informationschef på Säpo.

-Det är för tidigt att säga om det handlar om olovlig underrättelseverksamhet eller inte. Det handlar framför allt om spaning i syfte att skydda ambassaden och andra platser i Stockholm där ambassaden bedriver verksamhet, säger hon.

Ambassaden bekräftar visserligen att SDU:n existerar, men skriver i ett pressmeddelande att den varken är hemlig eller att dess syfte är att samla information.

"USA står berett att svara på alla frågor som den svenska regeringen kan tänkas ställa om denna enhet", skriver ambassaden som annars inte vill kommentera uppgifterna.

Hudfärg och klädsel

Socialdemokraterna kräver "fullständig information av regeringen om vad som hänt".

-Och att man gräver djupt i sina arkiv och källor om någon svensk myndighet har haft kännedom om detta eller på något sätt har godkänt detta, säger Urban Ahlin, partiets utrikespolitiska talesperson.

En tidigare anställd på amerikanska ambassaden i Stockholm, som vill vara anonym, bekräftar för TV 4 Nyheterna att det har funnits en SDU-grupp också i Sverige.

-De var intresserade av alla möjliga uppgifter. Allting som kunde vara av värde. Det var allt från hudfärg, till klädsel, till hårfärg, hårlängd, hårtyp och ålder. Vilket språk de pratade, allting, säger han till TV 4

USA övervakar svenskar i Sverige – Sverige – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *