Maktkamp i S-hierarkin istället för analys

Det är ju lite märkligt att ledande s-företrädare som Morgan Johansson en del av den stora grupp företrädare som styr partiet redan har sin åsikt klar om varför det gick som det gick för socialdemokraterna 2010.

Likadant att en person, Thomas, Östros pekas ut som ansvarig för valförlusten. Detta utan att det gjorts någon egentlig analys eller ens diskussion hunnit hållas.

Och vad har hänt med de analysgrupper som skulle arbeta. Att de gått sju veckor eller mer sedan valet utan några egentliga möten eller eller en diskussioner startas om hur socialdemokraternan går vidare är oroande.  

Många med mig är oerhört frustrerade på vad som verkar utvecklas till en inre kris för den socialdemokratiska ledning. Och en kamp om makten istället för diskussioner om framtiden.

 

På Facebook häromdagen var ordföranden för Norrköpings socialdemokrater, Kikki Liljeblad, riktigt besviken.

”Funderar på om det huvudtaget är någon mening att delta i partiets valanalysgrupp nu när gruppens ordförande redan bestämt vad och vems felet är och är klar med sin analys”, skrev hon där.

”Tabbar”
Hon syftade då på en intervju med sin egen gruppordförande Morgan Johansson. Denne pekade där bland annat på ett antal ”tabbar på vägen”, som han höll ekonomiske talesmannen Thomas Östros som huvudansvarig för.

Fast visst ska Kikki Liljeblad, när det kommer till kritan, ändå delta i analysgruppen. Det handlar då om möten tre på varandra följande onsdagar, med början nästa vecka.

Men du har väl fått utskick, material att studera…

– Nej, inget. Utom två tidningsartiklar, där jag tror den ena var från LO-tidningen.

Vända varje sten
Kort efter katastrofvalet gick partiordföranden Mona Sahlin ut med beskedet att en kriskommission skulle tillsättas, med fyra analysgrupper.

Kikki Liljeblads grupp fick uppgiften att ”analysera valets siffror och huvudfrågor på djupet”. Och med entusiasm såg hon då fram emot att få ”vända på varje sten”.

Men enligt Svenska Dagbladet är det bara en av de fyra grupperna, som alls haft något möte och det var då så sent som i onsdags. Den saktfärdigheten oroar nu många partimedlemmar.

Under tiden har dock en del annat förevarit, som till exempel utspel av Morgan Johansson och Ylva Johansson.

Del av makten
– Jag kan förstå om någon medlem i en socialdemokratisk förening i Norrköping är förbaskad på partistyrelsen på det här viset. Men här handlar det ju om personer, som själva sitter där och har del av makten.

– Det är märkligt att människor med så stort inflytande kan vara så kritiska mot andra utan att alls se sin egen roll. Att skylla på Östros och låta honom bära hundhuvudet, det tycker jag är oerhört märkligt.

Stora skillnader
– Generellt är det förstås bra med diskussioner i ett politiskt parti. Men man ska inte ta heder och ära av varandra.

S-analysgrupp där inget har hänt – Folkbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *