Hur ska en förnyad socialdemokrati komma?

Med Mona Sahlins avgång kom en förnyelse diskussion att totalt fokuseras om på personfrågor

Fram till extra kongressen och en partiledare valts kommer det interna arbetet inom socialdemokratin handla om en enda sak.

Vem ska bli ny partiledare?

Jag räknar kallt med att det i en situation utan givna kandidater kommer det att bli hårda maktstrider mellan olika distrikt och delar av rörelse.

Frågan är om en ny partiledning kommer att få ett större förändringsmandat när en ny partiledare troligen kommer att kompromissas fram.

Och när eller hur ska förändringsdiskussionen komma i ett parti som i det närmast drabbast av stroke?

Det kommer att ta år för socialdemokraterna att skapa en ny helhet av politiken och en moderniserad partiorganisation som faktiskt kan börja engagera fler…

När olika delar av partiet inte ens är överens om problemformuleringen och verklighetsbilden är det mycket arbete som återstår.

Bloggat:
Peo, Röda berget, Monica Green. https://blogg.aftonbladet.se/30424

 

Vi vill vara ett brett och starkt parti som samlar de många människorna. Och det kan vi vara, med ett nytt ledarskap som trovärdigt kan bära ett pånyttfött och förändrat parti ut till människor i hela landet. Efter att jag som nyvald partiordförande drev fram politisk förnyelse på flera områden, inte minst inom skolpolitiken, så har jag känt att vi har kraften att förändra oss. Nu behöver förändringsarbetet göras grundligt och omfatta den ekonomiska politiken, jobbpolitiken, välfärdsfrågorna och jämlikhetsvisionen. Ett nytt ledarskap måste ges starkt förtroende och ett rejält förändringsmandat.

För att underlätta detta har jag idag själv fattat beslutet att avgå. En ny partiordförande kommer att väljas på mellankongressen som kommer att hållas under vecka 12 nästa år. Jag tror och hoppas att partiet kommer att ge en ny ordförande det ordentliga förändringsmandat som krävs för att leda vårt parti i framtiden.

Uttalande av Mona Sahlin 14 november 2010 – www.socialdemokraterna.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 svar på Hur ska en förnyad socialdemokrati komma?

 1. Pingback: Med blomman i krysset – Japp & Daim « Kungabloggen

 2. Kungabloggen skriver:

  Den sociala demokratin ansikte är i ständig föränderlighet, antagligen möter vi en mer jordnära bördighet vilken också har sina rötter i allt vi vet.

 3. Pingback: Socialdemokratins förnyelse måste vara vårt eget verk « Röda Berget

 4. Millenniumgruppe skriver:

  Jag tror precis som du-vad får man för odds?

 5. Pingback: Damoffer « Viktor Tullgren

 6. Pingback: Nu blir det mycket spännande – VAR finns tronarvingen?! :I hell-mans värld

 7. Anonym skriver:

  Det är aavgörande för partiets framtid att vi komer ur den fördummande höger/vänsterretoriken. En ny ordföranden för S måste hämtas ur en representativitet för den viktigaste samhällsförändringen, den mellan stad och land. Mellan skogslänen och stprstäderna. För mig faller Skogslänen och Göteborg som en möjlighet för verklig förnyelse av partiet. Anna Johansson är min personliga favorit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *