Varken arbete eller utveckling med moderaternas jobb och utvecklings garanti

Jag har sagt det sedan 2007. Jobb och utvecklingsgarantin leder varken till arbete eller någon utveckling för de arbetslösa som utförsäkrats från arbetslöshetsförsäkringen som långtidsarbetslösa.

Istället placeras allt fler långtidsarbetslösa i permanent förvaring som livegna hos den svenska staten där arbetsgivare får betalat för att ta emot dessa personer. Det är en mycket lönande verksamhet att drivs förvaringsaktiviteter av fas 3 utförsäkrade med 5000 i månaden per arbetslösa till arbetsgivare.

Notera att den Fas-3 arbetslösa utlånade till arbetsgivaren under en period av upp till två år kan få långt mindre ersättning än de 5000kr som arbetsgivaren får.. 230kr är
minsta nivåerna vilket ger runt 3000 i månaden eller med andra ord ställer krav på
kompleterande socialbidrag.

Fas 3 handlar också om 2-års praktik som varken leder till a-kassa, arbete, ger pensionspoäng eller ens kvalificerar till andra arbeten. För den fas-3 praktiserande
personen får inte utföra ’reguljära arbetsupgifter’.

Jobb och utvecklingsgarantin är också ett hafsverk av den moderata alliansen som aldrig tycks ha trott att dessa människor inte skulle få arbete.

Moderateterna trodde och tror fortfarande ju att det största problemet för det arbetslösa är viljan att söka arbete. Precis som de med sjukförsäkringen egentligen
inte var sjuka var de arbetslösa egentligen inte arbetslösa. De ville bara inte arbeta
för att det var för bra vilkor i arbetslöshetsförsäkringen.

Är det någon som är förvånande över att vi nu har massarbetslöshet och arbetskraftsbrist med moderat arbetsmarknadspolitik.

I dag presenterar Arbetsförmedlingen en första stor studie.

Samtidigt presenterar Socialdemokraterna en utredning av Riksdagens utredningstjänst i frågan.

Jobb- och utvecklingsgarantin infördes i juli 2007. Syftet var att hjälpa personer som hade varit långvarigt arbetslösa tillbaka in på arbetsmarknaden. Det är idag Arbetsförmedlingens största program.

Stor studie

Nu presenteras den första större studien av resultatet av jobb- och utvecklingsgarantin. Analyschef Clas Olsson och utredaren Marie Gartell medverkar vid en pressträff klockan 10.00 i Stockholm.

I studien ger man svar på frågorna:

 • Hur många får ett jobb av dem som deltar i jobb- och utvecklingsgarantin?
 • Vilka har störst möjlighet att få ett jobb?
 • Hur skiljer sig utflödet mellan olika individer kopplat till inskrivningstid i jobb- och utvecklingsgarantin?

Hur lyckad blev jobbsatsningen? | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Varken arbete eller utveckling med moderaternas jobb och utvecklings garanti

 1. Pingback: Påskuppropet – det handlar om människosyn « Ett hjärta RÖTT

 2. Pingback: Tweets that mention Varken arbete elller utveckling med moderaternas jobb och utvecklings garanti | Claeskrantz.se - En personlig politisk blogg om Sverige och omvärlden -- Topsy.com

 3. AnoNym24 skriver:

  Frågan är – vad tänker Socialdemokraterna göra åt detta. Jo, springa Svenskt Näringslivs ärenden, som betalar dem för att införa högerpolitik i S. De förslag man sett – och hört av Mona Sahlin i hennes avskedstal, Stefan Lövden m fl handlar om att införa en bortre parentes i arbetslöshetsförsäkringen, dvs inte bara slänga ut sjuka till socialbidrag eller tvång att leva på partnern, utan även arbetslösa, till största delen kvinnor är det som nu blir arbetslösa. Så vad har de för alternativ, något ännu värre än vad Moderaterna genomdrivit.
  Viktigt att komma ihåg är, att alliansens politik handlar om att tvinga bort kvinnorna från arbetsmarknaden till ekonomiskt beroende – och till gratis arbetskraft för passning av frisk man i hemmet. Det är i kvinnoyrkena som arbetsvillkoren försämrats, de tillfälliga anställningarna ökat, nedskärningarna skett, vård, skola, omsorg. Manliga branscher gynnas genom allokering av skattepengar, ROT-avdragen (RUT kan liksom inte alls matcha vare sig beträffande antal, kompetenser eller lönenivåer), regeringen satsar bara på manliga domäner, och det trots att den kompetens arbetsgivare framför allt efterfrågar handlar om att kunna kommunicera, förmåga att arbeta i team och stresstålighet.

 4. Pingback: Det som inte dödar … | Chang Weng

 5. Pingback: Visst är svenska företag extremt åldersdiskriminerande | Kulturbloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *