Göteborgs posten anklagar S-Göteborg på ledarplats för valfusk?

När ett ledande media företag i Göteborg och Väst-Sverige i vad som i praktiken är ett media monopol anklagar socialdemokraterna i Göteborg för valfusk är det allvarligt.

Oemotsagda påstående på ledarplats om valfusk i något som når 100-tusentals Göteborgare och Västsvenskar oavsett parti är allvarliga. Speciellt när man som på GP ledarplats anklagar namngiva personer för otillbörlig påverkan på väljare.

Uppenbarligen förutsätts socialdemokrater automatiskt vara skyldiga i ett försåtligt logiskt resonemang som utgår från vad som hänt i en annan stad  och förs över till Göteborg.  Om GP på ledarplats eller nyhetsplats har information som visar att man i Bergsjön eller på annan plats i staden agerat otillbörligt bör man då lägga fram dessa.

Men det gör man inte. Ledarskribenten säger själv det finns inga konkreta bevis.  Vad är det då skribenten grundar sitt ledarinlägg på? Eller handlar det bara om lösryckta påståenden från en ledarskribent som tycks mena att visst fasen fuskar socialdemokraterna om de har en stor röstandel och får fler röster.  Hela 12% fler röster i Bergsjön blev det i valet 2010.

Jag undrar om möjligen fler partier ökade sin röstandel i Bergsjön kanske. Eller i andra delar av staden. Ska man anta att moderaterna fuskat om de fick fler röster i moderat täta delar av Göteborg som som Askim-Hovås?  Fanns det möjligen moderata valarbetare på stan som talade med väljare. Eller valarbetare från andra partier…

Det verkar handla om ren politisk smutskastning från Göteborgsposten på ledarplats vilket är helt ok. Så länge man inte går ut och angriper enskilda politiska företrädare eller som i det här fallet politiskt engagerade gräsrötter. Eller med andra ord vanliga svenskar som valt att arbeta för ett parti.

Den minsta man borde kräva av Göteborgsposten är en ursäkt eller upp till bevis. Och att den ansvariga ledarskribenten ges andra arbetsuppgifter.

Eller så är det kanske dags att inleda en bojkott av Göteborgsposten tills journalistiskt integritet även gäller för en ledarsida. En ledarsida som inte är en plattform för att komma med påståenden riktade mot privatpersoner som namnges
eller ogrundade påståenden om valfusk. 

Frågan är om liknande saker pågått även i Göteborg. Det finns naturligvis inga konkreta bevis. Men på socialdemokraterna i Göteborgs hemsida kunde man innan valet (och fortfarande) läsa uppmaningar till medlemmarna att agera “val-lotsar” i Bergsjön: “Vi kampanjar på Rymdtorge samt lotsar väljare till vallokalen på Rymdtorgets Bibliotek. Vi stöttar även upp de som behöver hjälp med hur man röstar. Kom och va med sista timmarna för förtidsröstning i Bergsjön. Valet kan avgöras just här !”

Ett antal socialdemokrater lotsade alltså i september väljare till vallokalen vid Rymdtorget.  Frågan man ställer sig är då om det faktum att S fick nära 70 procent i just den valkretsen är en ren slump? Visserligen är Socialdemokraterna av tradition starka i de här delarna av staden. Men just här ökade man med hela 12,1 procent. Långt mer än i alla andra områden. I den här valkretsen sattes också många personkryss. Till exempel på Mohamed Raage och Claudia Pedrini. Skall vi tippa på att de var bland de ivrigaste lotsarna?

Ledarbloggen – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Göteborgs posten anklagar S-Göteborg på ledarplats för valfusk?

  1. Anonym skriver:

    Min bojkott av GP började för ett halvår sen och jag finner ingen anledning att ändra på det.

  2. Sam skriver:

    När börjar bojkotten?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *