A-kassan dödad av moderata alliansen

A-kassan som inkomstförsäkring är dödad av den moderata alliansen helt i enlighet med den arbetslinje som säger att löner och krav på arbetsgivarna ska sänkas. Idag finns grundtrygghet som i bästa fall under en kortare period hindrar att du får gå från hem och slipper svälta. Förutsatt att du inte blir långtidsarbetslösa. Då antas du inte vilja söka arbete tillräckligt väl och måste därför få incitament d.v.s sämre levnadsvillkor som uppmuntran att vilja ta arbeten.

För arbetslöshet är ju en följd av människors ovilja till att ta arbete i enlighet med den moderata arbetslinjen.

Syftet är förstås också att driva ner svenskars användande av socialförsäkringar som moderaterna ideologiskt och historiskt varit emot de senaste 100-åren.

Det är idag meningslöst för många att vara med i a-kassan helt enkelt efter som de skulle betala för något de inte är berättigade enligt med de regler den moderata alliansen genomförde. Eftersom socialförsäkringarna varit överutnyttjade d.v.s folk hade valt att vara sjuka och arbetslösa längre än de få månader moderaterna tyckte var ok.

Och är folk med i a-kassan ger det ändå i bästa fall kanske 50% av den tidigare arbetsinkomsten vid arbetslöshet. D.v.s inget ekonomiskt skydd till omställning.

Det är förstås kommunernas socialkontor som nu även får agera arbetsförmedling. Och a-kassa. Om du kan vissa att du som arbetslös är totalt utblottad

Moderaternas nya 2/3 dels Sverige är här idag och nu.

Bloggat:
Ett märkligt uppförande, Politiken har blivit tråkig, Kontemplera mera…

A-kassan

Det finns verkligen siffror som sparkar, som i sin avskalade form avslöjar verkligheten på ett sätt som inga ord förmår. A-kassornas samorganisation presenterade just en sådan siffra häromdagen.

I dag är det bara fyra procent av de arbetslösa som faktiskt får en ersättning som motsvarar 80 procent av deras tidigare inkomst, den nivå som försäkringen formellt ska garantera.

En av tjugofem. Och det utan att någon har talat om att avskaffa inkomstbortfallsprincipen, grunden för den svenska välfärdsmodellen. Och utan att någon ifrågasatt principen att en god försäkring underlättar arbetslivets omvandling och ekonomins utveckling.

Meningslöst för unga

Det är inte den enda siffran som sparkar i beskrivningen av dagens arbetslöshetsförsäkring. Mindre än hälften av de arbetslösa har i själva verket rätt till någon ersättning alls från a-kassan, och den andelen sjunker stadigt.

Till en del är det resultatet av att lågavlönade med hög arbetslöshetsrisk tvingats ut ur försäkringen av regeringens avgiftspolitik. När ett restaurangbiträde tvingas betala en premie som är fyra eller fem gånger så hög som en läkare leder det till avhopp.

Att allt fler inte kan få ersättning från a-kassan beror också på att villkoren har skärpts. Det har blivit svårare att kvalificera sig, och lättare att halka ut. För många – inte minst unga – är det helt enkelt meningslöst att vara försäkrad.

Men inte heller de som faktiskt är med i a-kassan och uppfyller villkoren kan alltså räkna med en ersättning som ger möjlighet till en trygg omställning. I själva verket finns det ingen sektor på arbetsmarknaden där dagens a-kassenivåer räcker till för att ge ett ordentligt skydd för en medelinkomsttagare. I flera a-kassor är alla heltids­arbetande underförsäkrade.

A-kassan har redan havererat | Ledare | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *