Nätaktiva räddade S i valet 2010

Att de nätaktiva kom att påverka valet 2010 tror jag de flesta är överens om. Det blev på nätet och i växel spelet mellan gammal och nya media som både agenda och dagsaktuella frågor kom att sättas. Det var inte i partiernas kommunikations högkvarter eller i deras valplaner som valrörelsen kom att utformas 2010.

Enskilda nätaktiva kom att digitalt  träffa väljare från tusental till tiotusentals personer. Väljare som man troligen inte hade nått annars.

Ändå var det just nätaktiva som de politiska partierna satsade minst på.   Om de överhuvudtaget satsade på dessa. Socialdemokraterna liksom  övriga partiet som gjorde en stor satsning på nätkommunikation missade ändå att ta vara på gräsrotsaktivister som en aktiv del i en valplan som i bästa fall hade uppdaterats med att partierna även skulle kommunicera via sociala medier. Även om det gärna pratades om en Obama valrörelse var det få partistrateger som tog till sig budskapet om gräsrotsaktiva som kom från utanför de egna partimedlemmars hierarkiskt styrda valorganisationer.

Varken LO eller etablerade partier liksom gammal media har heller förstått nya media eller webbmedias roll som alternativ media till den i Sveriges fall av ett oligopol styrda kommersiella media. Och en stats television som för länge sedan lämnade allt vad public service och kritisk nyhets granskning är.

Lo liksom enskilda fackförbund har nu chansen att både bygga nationella kommunikations kanaler och väcka till liv en döende fackförenings rörelse som idag fortfarande har svårt att finnas där majoriteten av svenska folket finns eller kommer att finnas. Internet.

Bloggat:
Den egentliga arbetslinjen, Ära(s) den som äras bör.

Just vanliga människors möjlighet att påverka och förändra lyftes fram av Johan Ulvenlöv, ansvarig för bloggkontakter på Socialdemokraterna, när han kommenterade utredningen som presenterades ett seminarium i dag. Enligt honom räddades nämligen arbetarrörelsen av de nätaktiva i valet i höstas.

– Vi gick mot en större katastrof än vad det i slutändan blev. Vi räddades av en ung tjej som skrev om sin mamma, sade han.

Socialdemokraterna hade haft ett väljarstöd på ungefär 33 procent i februari förra året, men det dalade under våren och sommaren ner till 25 procent i interna mätningar i augusti, enligt Johan Ulvenlöv.

Politiska utspel och debatter lyckades inte få upp siffran, men fem dagar före valet blev Emelie Holmquists blogginlägg om sin svårt sjuka mamma och hennes kamp mot Försäkringskassan den största nyheten i medierna. Genast ökade Socialdemokraternas väljarstöd till valresultatets 30,1 procent.

Johan Ulvenlöv slog fast att sociala medier består av människor som vill förändra samhället i någon riktning och att det är något LO kan utnyttja och arbeta för att stärka.

– Vi har inte 20 eller 30 ledarsidor i tidningar som de borgerliga, men här finns något annat som vi kan använda för att nå ut, sa han.

Bloggare räddade S från ännu större katastrof i valet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Social Medier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Nätaktiva räddade S i valet 2010

 1. Pingback: Fackligt bloggande « Görans tankar och bagateller

 2. Jonny Disenfeldt skriver:

  Den bild du ger av socialdemokraternas röststöd våren 2010 (33%) fram till sommaren(25%) är ju inte överensstämmande med opinionsinstituten direkt …

  T.ex SIFO :
  JAN2010 36,9
  FEB2010 34,6
  MAR2010 34,0
  APR2010 34,1
  MAJ20010 34,3
  JUN2010 30,6
  AUG2010 30-31
  VAL2010 30,7

  Dvs du hittar ingen bäring för ditt resonemang …

 3. Gast skriver:

  Om du lärde dig att skriva på svenska skulle värdet av dina inlägg bli högre…
  Hur faan kan man särskriva ord som t ex kommunikations högkvarter,
  stats television, kommunikations kanaler. Hur svårt kan det vara att lära sig skillnaden mellan svenskt och engelskt skrivspråk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *