15 år gammal bild av sjukförsäkring från borgerlig media

Att personer förtidspensionerades av arbetsmarknadsskäl under den tidiga 90-tals krisen för mer än 15 år sedan är kanske inte det bästa argumentet varför folk med icke 100% arbetsförmåga inom sjukförsäkringen ska slängas ut från den.

Och att de istället efter en period anses ha ‘utnyttjat’ systemet nog som sjuka och därför är redo att börja arbeta och hanteras av arbetsförmedlingen.

Det är den borgerliga regeringen med moderaterna i spetsen och inte minst Anders Borgs förtjänst att en svårt sjuk kan få frågan om de kan jobba liggande.

Den alzheimer sjuka person som skickas från sjukförsäkringen till att arbets prövas hos arbetsförmedlingen med förstås sänkt ersättning kan direkt tacka Anders Borg för detta också

Att sjukförsäkringen sedan det tidiga 2000-talet levererat in miljardöverskott till statskassan och idag ännu mer är kanske okänt för de flesta eller att det var just socialdemokraterna som minskade ner på de stora grupperna inom sjukförsäkringen under 2000-talet.

Socialförsäkringar som har varit för ‘generösa’ och att personer som hamnade i sjukförsäkring egentligen inte ‘sjuka’ är en av många myter som spridits av borgerlig media och politiker. Det var bara hemska socialdemokraterna som hellre skickade folk att leva på bidrag…

Att den nya sjukförsäkringen är så dåligt utformade och slår så godtyckligt att den nya ansvarige moderata ministern också ospecificerat säger vi ‘se över den’ hindrar förstås inte ledarskribenter att försvara något de själva säger ger ‘risk för misstag och felbedömningar’. Men arbetslinjen är här viktigare än att tänka på att i alla fall som försäkringskassan hantera finns det en människas liv bakom.

Att till och med den moderata allianspartern KD kräver ändringar och tar in synpunkter från ‘drabbade’ människor inom sjukförsäkringen eller att  handläggare på försäkringskassan mår så illa tyder på något rejält ruttet i den reform som reflexmässigt hyllas av borgerliga ledarskribenter.

Stockholm. Det tar alldeles för lång tid för socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att komma med de utlovade förbättringarna av sjukförsäkringen, anser Kristdemokraterna.

I dag presenterade partiet fem egna förslag som snabbt måste genomföras.

– Det är ett tecken på vår otålighet, säger partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.

KD kräver bland annat utökade undantag och att redan sjukskrivna inte ska kunna bli helt utan ersättning.

Kristdemokraterna vill inte riva upp den nya sjukförsäkringen som innebär fasta avstämningstider. Men de luckor som finns ska täppas igen och nya regler träda i kraft från den 1 januari nästa år, kräver partiet.

För att klara det måste ett förslag, enligt KD, presenteras tämligen omgående, eftersom det tar tid att ändra lagen och förändringar som kostar pengar måste ingå i höstens budget.

KD har sedan i höstas bland annat tagit in synpunkter från drabbade människor och sammanställt sina förslag i rapporten ”En sjukförsäkring att lita på”.

– För de flesta fungerar det bra. Men de som har hamnat mellan stolarna faller hårt och kommer jättemycket i kläm, säger Emma Henriksson, som varit med om att ta fram fem konkreta förslag.

KD sätter blåslampa på Kristersson | Inrikes | TT | Senaste nytt | Aftonbladet

Sen kanske Gert Gelotte med flera inte varit ute på den svenska arbetsmarknaden så mycket de senaste åren av döma av kommentaren men det finns inte en arbetsgivare som är redo att ‘anstränga sig en smula’ för att ta in personal som in har 110% arbetskapacitet.

Varför berättar jag detta? Jo därför att 108 läkare i Svenska Dagbladet använt en ung man med Aspergers syndrom som argument mot den nya sjukförsäkringen. Mannen fick läggas in på psykiatrisk klinik sedan han fått nej på en begäran om fortsatt sjukersättning (förtidspension). Det är naturligtvis möjligt att just denne man har Aspergers syndrom av en sådan svårighetsgrad att allt utom förtidspension är misshandel. I så fall gjorde Försäkringskassan en felbedömning. Men generellt sett är rutinmässig förtidspension det värsta som kan hända ungdomar med diagnosen Aspergers syndrom. Väldigt många kan arbeta – om vi andra anstränger oss en smula.

Den nya sjukförsäkringen syftar till att så få som möjligt skall förtidspensioneras. Det medför risk för misstag och felbedömningar. Men motsatsen, förtidspension för säkerhets skull, är ett misstag i sig – med allvarliga konsekvenser. Generositet med förtidspensioner är inte självklart ett uttryck för medmänsklighet och samhällsansvar.

Gert Gelotte: Pension är inte alltid bäst – Ledare – www.gp.se

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *