Anders Borg–Lägre löner ska sänka arbetslösheten till 5%


Enligt finansminister Anders Borg har jämviktsarbetslösheten, lägsta arbetslöshet utan att inflationen tar fart, pressats ned till 5 procent från tidigare 6,5. Regeringens politik med jobbskatteavdrag och hårdare villkor för sjuk- och a-kassa ska ha effektiviserat ekonomin.

Konkret vad som sägs ovan är att vår moderata finansminister och regering har ökat folks ‘vilja’ att ta arbete med lägre löner vilket kommer att press ner priser på arbetskraft och därför verka inflationsdämpande…

Samtidigt som jobbskatteavdraget ska vara moroten för den arbetslösa at vilja ta arbete. Fär självklart väljer ju den arbetslöse sin arbetslöshet.

Klassisk ekonomiskt politik från förra årtusendet kanske fungerar även idag i den svenska kunskapsekonomin där det även för städjobb ställs krav på certifieringar och utbildning.

Möjligen kan man då också tro på tomten när Anders Borg i princip hävdar att  på dagens arbetsmarknad en anställd  kan bytas mot vilken annan vara som helt. Eller med andra ord en jobbsökande kan lika gärna vara en säck potatis. Utbud och efterfrågan gäller för båda liksom morot och piska eller incitament som det kallas på modern svenska.

Att Sverige under Anders Borgs så hyllade ekonomiska politik d.v.s efter att BNP sjunkit rejält i och med industrin produktionsminskningar under krisen nu när ekonomin kommit tillbaka till normal produktion samtidigt står inför massarbetslöshet med flera 100.000 okvalificerade arbetssökande och arbetskraftsbrist som hotar att sänka konjunkturen enligt svenskt näringsliv säger det uppenbara.

Kejsaren har inga kläder….

Svenskt näringsliv, LO, oberoende ekonomer, DIs makro panel med flera  säger alla att pratat om 5% arbetslöshet är glädjekalkyler från Ander Borg.

Det är möjligen bara svenska folket som tror på Anders Borgs uttalanden.

DI

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Anders Borg–Lägre löner ska sänka arbetslösheten till 5%

  1. Ante skriver:

    Även för (S) gäller dom ekonomiska reglerna. För att få full sysselsättning och behålla full sysselsättning måste man ha en politik som gör att löneökningarna förblir låga även vid låg arbetslöshet.

    /Ante

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *