Svenska kriget i Afghanistan–vi dödar folk

Ingen kan beskylla soldaterna nedan för att göra något fel. Det är soldaters jobb att döda människor i strid och genomföra de uppdrag de får även om det innebär att de eller motståndare dödas.

En stark anledning tilll att jag vänder mig mot hur soldaten i retoriken i Sverige blivit någon slags humanitär hjälparbetare är just att soldatens främsta yrkeskunnande och uppgift är att döda andra. Motståndare visst men dödande är vad det handlar om.

Att läget i Afghanistan ständigt förvärrats är inget nytt för den som hämtar information utanför svensk media och försvarsmaktens propaganda/pr avdelning. Men alla svenska riksdagspartierna utom vänsterpartiet har presenterar Afghanistan deltagandet som en humanitär FN operation långt bort från ordet krig.  Det kanske finns berättigade anledningar till varför Sverige ska delta med soldater i ett krig där vi själva varken avgör utgången eller hur kriget bedrivs.

Cynikerna hade dock undrat om upplägget för hur riksdagsmajoriteten presenterar Afghanistan operationen är grundad på politisk hänsyn till ett folk och ett land som inte ska få in i medvetandet att vi är i krig på flera fronter idag,

Försvaret kan inte ge besked om hur många människor svenskarna har dödat i Afghanistan.

Nu riktar soldaterna själva hård kritik mot hur insatsen framställs.

– Ingen berättar att vi dödar folk på andra sidan, säger vagnchefen Micke i nya tv-dokumentären ”Krig för fred”.

Talibanernas postering försvinner i ett moln av eld och rök inför ögonen på en svensk skyttepluton.

– Då så, då kan vi ta lunch, säger ett av befälen kort.

Scenen är hämtad ur dokumentärserien ”Krig för fred” som snart börjar sändas på SVT. I tolv veckor har ett kamerateam följt den svenska Isaf-styrkan på plats i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan.

För första gången får soldaterna själva ge sin bild av kriget. Flera av dem är kritiska mot försvarsmakten.

– De presenterar inte en rättvis bild av hur läget är här, så länge de inte gör det kommer det att finnas en oförståelse, säger plutonchefen Erik.

”Kenneth var mitt ansvar”

Han anser att läget i landet bara har förvärrats de senaste åren och han berättar öppet om hur det gick till när soldaten Kenneth Wallin dödades i höstas.

– Kenneth var mitt ansvar. Det var jag som förde befälet och valde vilken väg vi skulle åka. Det kommer jag att få bära med mig resten av mitt liv, säger han.

Tror dödsiffran mörkas

Via försvarsmakten går det inte att få besked om hur många de svenska styrkorna har dödat, men åtminstone ett 15-tal motståndare har förmodligen stupat, uppskattade arméinspektören Bernt Grundevik i en artikel i Aftonbladet nyligen.

I den nya dokumentären hamnar svenskarna i strid flera gånger. Vagnchefen Micke tror att dödssiffrorna mörkas.

– Det som inte rapporteras hem är att vi faktiskt har ihjäl folk på andra sidan. Det brukar bli en rad. Svensk trupp beskjuten, inga egna skador, säger han.

– Det här är ingen lek. Det är på riktigt, det är på allvar.

”Ingen berättar att vi dödar folk” | Nyheter | Aftonbladet

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Afghanistan och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Svenska kriget i Afghanistan–vi dödar folk

  1. john samptons skriver:

    I ultimately found a profound blog like yours with the aim of really adds a talented deal of sense to my life. reverse phone lookup we be capable of both fritter something akin to a repeal cellular phone lookup to force aid you come across elsewhere anything on only on the matter of one one with the purpose of vists your really nice blog concerning a regular basis. So I would like to give you a heads cheerful given that well.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *