Waidelich (S)–Inte nej till 5 jobbskatteavdrag?

r
Jag kan inte hitta den Dagens Nyheter intervju som det refereras till i artikel på nätet men intervjun får mig att undra om Tommy Waidelich är den bästa på den post han fått.

Läser man intervjun nedan är det så man undrar om det är första April eller ett försenat april skämt.

Tydligen är Anders Borgs Sverige så etablerat med bidrag och skattesubventioner till övre medelinkomsttagare och höginkomsttagare på solsidan så att socialdemokraterna inte vågar ändra på detta eller ens ifrågasätta effektiviteten i jobbskatteavdragen?

Uppenbarligen har Tommy Waidelich av Håkan Juholt  fått uppdraget att vara mer Anders Borg än Anders Borg själv och sälja in socialdemokraterna till solsidans svenskar.

Om socialdemokraterna inte klarar ta argumenteringen om varför ett solidariskt Sverige jämlikt och rättvist för alla är bra finns det inte mycket kvar av partiet. Jag tror om inte annat efter den senaste Anders Borg debatten och artiklar att Tommy Waidelich behöver vara mycket mer klargörande över hur han ser på det som traditionellt var socialdemokratiska grundfrågor. Jobbskatteavdrag skapar varken arbete eller löser frågor som barnfattigdom.

Uppdatering:
Det hade underlättat om expressen reportrarna kunde skilja på DN och DI. Men länken till Waidelich intervjun finns i alla fall här.

Att hylla Anders Borg för hans hantering av finanskrisen, även om andra ekonomer säger det vart mest tur, kanske inte skadar om man vill nå fram bland villa bältena runt storstäderna.

Och att regeringspartierna, främst moderaterna, är inkapabla att genomför en effektiv matchning säger numera även svenskt näringsliv.

Men på arbetsmarknaden är det ju den Anders Borgska doktrin ‘om att söker man tillräckligt mycket och är villiga att jobba för vad som helst så finns jobben’ som gäller. Socialdemokratin har i alla fall hittills inte hittat ett var på detta förutom utbildning.

Det som hade behövts är en totalt reformerad arbetsmarknadspolitik avsedd för något annat än 1900-talets massproduktions industrier. Men där går båda socialdemokratin och definitivt moderaterna bet.

Mer i Media:
AB, AB2DN, E24

Bloggat
Tyvärr, personer gör skillnad, Om den beundransvärda och svåra konsten att forma ett (s)lagkraftigt lag…., Håkan ”Klaveret” Juholt, Fel väg, Tommy Waidelich, Alliansens politik konstant mot de som behöver hjälp, Juholts mittfält krackelerar!

Dagens Nyheter har intervjuat Tommy Waidelich som sedan en vecka tillbaka är ny ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna. I intervjun säger Waidelich att han inte säger helt nej till ett femte jobbskatteavdrag, att han vill fortsätta att subventionera hushållsnära tjänster och att partiets skattepolitik måste ses över då den kan ha skrämt bort väljare. En särskild grupp har därför tillsatts som har i uppgift att se över partiets skattepolitik.

”Otydlig vilja”

– Regeringen lyckades måla upp oss som ett skattehöjarparti, inte minst inom boendebeskattningen. Vi var för otydliga med vad vi ville, och det utnyttjade de, säger han.
Waidelich säger också att han ställer sig positiv till vinster i välfärden.
– Jag tycker det är bra med vinster i välfärden. Men det är viktigt att det återinvesteras så att vi får en hög kvalitet. Det är inget fel i att vi har effektiva verksamheter som ger vinst. Det viktigaste är att skärpa kraven på hög kvalitet, säger Waidelich till Dagens Nyheter.

Bättre anlternativ

Tidigare har Tommy Waidelich varit tydlig med att han är positiv till att fortsätta subventionera hushållsnära tjänster, och på Dagens Nyheters fråga om rut- och rotavdraget ska finnas kvar i sin nuvarande form svarar han:
– Vi har en växande marknad och utbud av hushållsnära tjänster och det är positivt. Exakt hur de här tjänsterna ska stödjas vill vi titta på Jag tycker att det viktigaste är att vi har stödsystem som gynnar den hushållsnära sektorn. Ska vi hitta på några alternativ så måste de vara bättre. Uppenbarligen är det så att många gillar rut. Det verkar populärt och det måste vi också ta med i funderingarna.

Tommy Waidelich (S): Vår skattepolitik skrämde många – Nyheter – Senaste nytt | Expressen – Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *