Moderaterna har ansvaret för den havererade svenska sjukförsäkringsreformen

Kan det för en gångs skull fastställas. Ansvaret för den haverade sjukförsäkringen ligger på moderaterna och inga andra trots försök att skylla på alla från försäkringskassans generaldirektörer till övernitiska tjänstemän när cancersjuka fått order om att ut och jobba.

Den ’reformerade’ svenska sjukförsäkringen som borgerliga ledarskribenter och poltitiker långt efter valet 2010 hyllade som en av den moderata alliansregeringens största framgångar ska nu göras om. Därför att reformen var så dåligt gjord att inte enstaka enskilda utan 10000-tals svenskar hamnade mellan stolarna som för sjuka för att arbeta och för friska för att helt sjukpensioneras i moderaternas nya system.

Ännu mer idioitiskt är hur många skickades till arbetsförmedlingen att arbetsprövas i 3 månader trots att försäkringskassan räknande med att majoriteten skulle komma tillbaka.

Detta för att moderaterna som sagts många gånger tidigare trodde på sin egen retorik om hur folk skulle sjukskrivitis som en ’arbetsmarknadsåtgärd’ under 90-tals krisen av socialdemokraterna. Så sades det ju från diverse tankesmedjor och politiska tyckare.

Tyvärr som många gånger tidigare handlade det inte om en verklighetsbaserad politisk reform utan något som i stort satts ihop av ekonomerna på Anders Borg finansministerium. I enlighet 

Och det finns väl inget bättre än nationalekonomiskt teorin från mitten av 1800-talet som grund för att bedöma arbetsförmågan hos cancersjuka 2010. Med utgångspunkten att för generösa ’bidrag’ inte är motivation för arbetaren att vilja arbeta.

Bloggat:

Thomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, anser att förslagen som alliansen presenterat på DN-debatt ger marginella effekter. Den rödgröna oppositionen är enig om att det är för lite – och för sent. Socialförsäkringsminister Kristerssons löfte om att skyndsamt titta med förstoringsglas på frågan har lett till en halvblind översynd som missar målet, anser de.
”Öppnar för godtycke”
Gunvor G Ericson (MP) fnyser åt att alliansen lanserar det gamla begreppet ”oskäligt” som en ny räddning för de som riskerar utförsäkras.
– Det är bra att alliansen har sjukdomsinsikt men medicinen är inte tillräcklig utan öppnar för med godtycke. Så vitt jag förstår är det Försäkringskassan som ska göra bedömningen men det bör återföras till läkaren, säger Wiwi-Anne Johansson, vänsterpartiets ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott.
MP: Marginell förbättring för liten grupp
De som lämnar tidsbegränsad förtidspension och saknar sjukpenninggrundad inkomst kan få det lite lättare, medger Gunvor G Ericson. Men en ny ersättningen och bostadsbidrag till dessa ”nollklassade”, som hon anser misshandlats allra mest i systemet, räcker inte för att skapa ett rättssäkert system.
– Det är för en liten liten grupp de gör marginella förändringar. Jag hade föväntat mig att de som går från sjukförsäkringen och in i arbetslivintroduktion skulle få vara kvar i sjukersättningen, säger Gunvor G Ericson.
Vänsterpartiet kommer rösta nej när förslaget kommer upp i höst, uppger Wiwi-Anne Johansson. Socialdemokraterna tycker att det är förtidigt att ta ställning eftersom förslaget ändå går i rätt riktning.
Miljöpartiet vill helt riva upp sjukförsäkringssystemet eftersom det är föråldrat. Det är utformat i en tid när folk lättare fick jobb, menar Gunvor G Ericson.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Moderaterna har ansvaret för den havererade svenska sjukförsäkringsreformen

  1. Pingback: Alliansen fortsätter att slösa med skattebetalarnas pengar! » HumanLabRat bloggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *