Övertid motsvarande 115000 heltidsjobb under 2010

Att svenskarna jobbar övertid är kanske inget nytt men att det motsvarar 115000 heltidsjobb är nytt för mig. Men en ganska logisk förklaring till hur speciellt industrin kan öka sin produktion utan att anställa efter den senaste ekonomiska krisen. Självklart hjälper det också företagen att öka sina vinster intressant nog med hjälp av en med företaget lojal arbetskraft.

Övertiden hjälper förstås också till att hålla uppe en arbetslöshet som ser ut att permanentas på nivåer som ligger långt över det moderaterna 2006 kallade massarbetslöshet. Tillsammans med den arbetslinje som låser in allt fler arbetslösa i förvaring på åtgärder utan väg till arbete.

 

En av fem sysselsatta jobbar över under en vanlig arbetsvecka. Detta kan jämföras med för tio år sedan, då endast var tionde svensk jobbade över. Detta enligt en SCB-undersökning utförd på uppdrag av Du&jobbet.

Under 2010 jobbade svenskarna över med 4,6 miljoner timmar per vecka. Det motsvarar 115 000 heltidsjobb.

Bland de 45 yrkesgrupper som ingår i Du&jobbets undersökning så är det chefer som jobbar allra mest. På allra högsta chefsnivå jobbar fyra av tio över.

Ökningen av övertid är störst i industrin. Vid en jämförelse mellan 2009 och 2010 så ökar övertiden mest för maskinoperatörer, plus 9,5 procentenheter, montörer, plus 7,2 och gjutare, svetsare, plåtslagare, plus 4,3, enligt Du&jobbet.

 

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *