Jobbcoacher ska få tillgång till arbetsförmedlingens sekretesbelagda uppgifter.

Att alliansregeringens arbetsmarknadspolitik ytterst syftar till att privatisera arbetsmarknadspoltiken med privata företag som de främsta utförarna har jag hävdat länge. Det handlar om en mångmiljard marknad i hanterandet av arbetslösa som nu den moderata regeringen vill öppna än mer genom att geprivata företagen tillgång till uppgifterna som finns i AFs datorsystem.

Riskerna för integritetsproblem i hanteringen av myndighets uppgifter hos tusentals privata företag från källar verksamheter till stora bemmaningsföretag är uppenbar.  

 

Jobbcoacher ska få känsliga uppgifter | Riksdag och Departement

Utredningen ska därför ta ställning till ett förslag om ett särskilt systemskydd från Arbetsförmedlingen som ger privata coachföretag rätt att behandla personuppgifter som finns i myndighetens datasystem.

Regeringen vill också utreda en lag om tystnadsplikt med straffansvar för privata aktörer. I dag gäller tystnadsplikt, enligt ett avtal, endast för de specifika handläggare hos coachföretagen som har hand om en arbetssökande.

Utredningen ska också se om det behövs bestämmelser som tillåter att Arbetsförmedlingen lämnar ut uppgifter om arbetssökande som är sekretesskyddade till utomstående coacher. I dag avgörs det i varje enskilt fall. Det fungerar inte när coachföretagen är ett stående inslag i den arbetsmarknadspolitiska verksamheten, enligt regeringen.

Regeringen skriver i direktiven till utredningen att syftet med förändringarna är att myndigheterna och de privata coacherna ska kunna sköta sina uppgifter på ett rättssäkert och effektivt sätt, samtidigt som de berörda personernas integritet skyddas.

Utredningen ska också analysera behovet av lagändringar så att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen får samma förutsättningar att hantera personuppgifter som Arbetsförmedlingen har.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *