Skitjobb och barnfattigdom

Visst finns det skitjobb på svensk arbetsmarknad. Bokstavligen och i den bemärkelsen att arbetsvilkoren och lönerna är urusual.

Än värre.  Det är skitjobb som kommit för att stanna som en permanent del av svensk arbetsmarknad. Och det handlar inte om 18-19 åringar som jobbar en sommar eller något år med urusla löner. Det handlar om vuxna svenskar i åldrar allt från 25-55 som utför dessa urusla arbeten i den ofta så hyllade tjänstesektorn. Det är heller inte så att bara för man sitter i ett snyggt kontor utan synlig skit kan det inte vara ett skitjobb.

Det talas ganska mycket om barnfattigdom men vem talar om fattiga föräldrar som på urusla löner och villkor förväntas försörja dessa fattiga barn? Gissar var man hittar dessa föräldrar. I just en tjänstebranch som lever på att få ut största möjliga arbetsinsats till lägsta kostnaden för dem själva.

De borgerliga må hylla urusla arbeten och villkor som något positivt men de gör Sverige som helhet fattigare förutom den delen av befolkningen som förväntas ta skitjobben. För det säger ju arbetslinjen att den som inte är bereda att sänka sin lön och ta sämre arbetsvilkor ska heller inte få stöd av samhället.

Vad som ingen diskuteras är människor som en handelsvara på en arbetsmarknad som ville pressa fram fram så många skitjobb som möjligt.

Socialdemokratisk poltik de senaste100-åren har varit att bli av med de dåliga ’skitjobben’ för att ge alla människor en chans till ett bättre liv.

Hyllningarna till arbeten som fysiskt, psykiskt och ekonomiskt bryter ner människor stör mig.

Men det finns förstås andra åsikter likt stureplans centern där man tycks tro att follk i dagens sverige väljer vem eller vilka de vill arbeta för. Eller har valet att välja arbetslöshet för att

Uppenbarligen har de inte förstås innehållet i Anders Borgs arbetslinje och piskan som gäller för de arbetslösa som inte vill/kan ta vilka som helst arbeten som erbjuds.

Om inte annat skulle jag vilja se den person med familjeförsörjar ansvar som säger upp sig frivilligt på en arbetsmarknad där du omedelbart drabbas av 3 månaders karens i a-kassa.

…Skitjobb kommer alltid finnas och oseriösa och dåliga arbetsgivare likaså. Bland sossebloggare kan man utläsa stöd för Karin Wanngård och att dessa jobb inte borde finnas. Det finns ett riktigt bra sätt att se till att dessa jobb försvinner. Och det är inte lagstiftning. Det handlar om civilkurage. Alla som ställer upp och jobbar för en idiotchef gör att idiotchefen klarar sig längre. En idiotchef utan personal har inte mycket att chefa över.

Börja gärna på ett skitjobb, men om det verkligen är ett skitjobb, så sök dig vidare omedelbart. Eller starta eget? Och så fort du har en inkomst så är det dags att spara ihop fuck off money!
https://www.stureplanscentern.se/2011/04/21/skitjobbsdebatten/

Bloggat:
Ja, en annan kulturpoliti(s)k inriktning är fullt möjlig!Det socialdemokratiska förfalletSom om skitjobb inte finns…PLC, Sebastian StenholmPeter JohanssonMartin Moberg, Peter Högberg, Charles Berkow, AlexandraEinerstam, Sandro Wennberg, Leine JohanssonErik Laakso,

Media: DNDN2DN3SvDSvD2SvD3Exp, Exp2Exp3Exp4NewsmillNewsmill2Newsmill3AbAb2Ab3,AffärsvärldenAlliansfritt Sverige med en lista på skitjobb, SVT.

 

Vi måste prata om skitvillkoren | Ledare | Aftonbladet: ”

Därmed är etiketter som ’skitjobb’ inte vad de anställda i den av Wanngård kritiserade callcenterbranschen behöver. Det är i stället dags att tala om skit­villkoren. Enligt fackförbundet Unionens rapport ’Callcenterbranschen – fabriker för kundkontakter eller strategisk kundservice?’ är genomsnittåldern bland de anställda 28 år och mer än hälften är under 25. Runt 70 procent är kvinnor. Bara 20 procent har högskoleutbildning.

Samtidigt dras branschen med tunga arbetsmiljöproblem. Känner sig kontrollerade De anställda upplever att deras arbete är slitigt och påfrestande. Man sitter i bullriga kontorslandskap, ska nå uppsatta mål, det ska gå snabbt och man ska överträffa sig själv. Inte sällan använder sig arbetsgivare av prestationsmätningar där de anställda tävlar mot varandra. Detta upplevs av många som en kontroll som gör att man känner sig övervakad, kontrollerad, stressad och nervös. Samtidigt ska man i sina kundkontakter ständigt vara glad, fokuserad och serviceinriktad. Saknar kollektivaval

Medianlönen för en heltidsanställd uppgår till 16 700 kronor i månaden och avtalad lägstalön är 14 700 kronor. Unionen uppger samtidigt att det här är det avtalsområde där flest medlemmar ligger nära lägsta lönen. Många företag i branschen saknar också kollektivavtal vilket gör att årliga löneökningar, pensionspremier och extra föräldralön uteblir. För många unga är en anställning på ett callcenter det första riktiga arbetet, den första bilden av hur arbetslivet ser ut. Det är viktigt att hyfsa den bilden. Mycket viktigare än att fortsätta låtsas som om lågstatusjobb inte finns. Daniel Swedin”

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *