Fastighetsskatten som blev en avgift

Det kan först och främst vara värt att påpeka. Fastighetsskatten blev en avgift. Den försvann inte. Och att den lägre ’avgiften’ finansierades med att just reavinst skatten  på privatbostäder höjdes och möjligheterna till att göra uppskov minskade. Samt förstås att moderaten Anders Borg drev igenom en retroaktiv beskattning av de som redan hade sådan uppskov beviljade.

Alltså en dålig lösning bytte finansiering till än ännu sämre. För Anders Borg tog inte bort skatten på fastigheter. Han bara ändrade finansieringen av den. Med fastigheter lika populära som aktier i ett bopris bubbla med stark värdestegring är det förstås känsligt med beskattning av dessa.

Att socialdemokraterna säger att de lägger fastighetsskatten åt sidan kan nog ha en del att göra med att ingen tycker den nya avgiften är en bra lösning från Anders Borg, till villaägarna till KD som på sitt senaste riksting väl gav partistyrelsen uppdraget att reformera den egna skatten de infört….

Det finns kanske med andra ord utrymme för just de uppgörelser över blockgränserna som Waidelich och Juholt pratat om.

 

Ledarbloggen – www.gp.se:
”I stället för att prata allmänt strunt om breda överenskommelser vore det bästa att Socialdemokraterna helt och hållet lade ned vapnen och accepterade den borgerliga lösningen. Vilket väl nu också i praktiken skett, om än omgett av sedvanliga rökridåer.

En bidragande orsak till att det verkställande utskottet nu vikit sig kan vara den rapport som i dagarna presenterats av Villaägarnas riksförbund. Den visar att Sverige fortfarande i internationell jämförelse har en relativt hög fastighetsbeskattning. Det hänger samman med att reavinstskatten för försäljningar (22 procent när det gäller just fastigheter) tas ut utan avräkning för inflationen.

Att ovanpå detta återinföra en statlig fastighetsskatt som i någon form åter skulle bli en straffskatt på storstäder och kustområden i takt med stigande bopriser skulle snabbt bli för mycket av det goda.

Socialdemokraterna har i två valrörelser mot bättre vetande drivit frågan om fastighetsskatten. Nu undviker man i alla fall en tredje gång. Som det ser ut.”

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *