Påskmanifestation mot moderaternas arbetslinje för cancersjuka

Jag kommer idag bevaka påskupprorets manifestation på Götaplatsen i Göteborg. Frågan är viktig för att det handlar om en mänsklig behandling och rätten till ett solidariskt sjukvårdssystem som inte kastar ut sjuka att arbeta som en del av en ’arbetslinje’.

Och det är moderaternas med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i spetsen som står som ansvariga för den politik som försäkringskassan fått i uppdrag att utföra. Inga andra. Det finns en konstig frikoppling mellan riksdagens fattade beslut och hur försäkringskassan agerar i mycket av den mediabevakning som finns kring den moderata omstöpningen av sjukförsäkringen.

Det kan kan undra är var finns de politiska partier som inte vill ha den moderata alliansens sjukförsäkringssystem.

Nu är det svenska kyrkan som träder in där de politiska partierna antingen för kraftlösa eller inte bryr sig. Även om det är en politisk fråga precis lika mycket som det är en humanitär fråga.

Bloggat om sjukvård och socialförsäkringarna:
Annandag påsk är dagen för påskuppror mot utförsäkringarnaSlut upp till Påskuppropet imorgonAnnandagens Påskupprop i Uddevalla och GöteborgOm det som vi med hjärtat på rätta stället redan känner till, har så DN:s ledare till slut förstått…,  varmt läsning av Sebastian StenholmImorgon är det dags för påskuppropet och varför kyrkan inte ska sitta i ett hörn och tiga…Påskuppropet skapar funderingar om den svenska modellens död

 

Demonstrationer över hela Sverige för utförsäkrade | Nyheter | Aftonbladet:
”Kritiken mot regeringens förändringar i sjukförsäkringen har varit hård. Och i morgon sker stora protester i det så kallade påskuppropet i 29 svenska städer. –

Det är ett sätt att få en vanligtvis tyst minoritet att synas och höras, säger cancerdrabbade stjärnkrögaren Erik Videgård, som är en av påskuppropets talare. Det är Sveriges kristna råd som samlat till protester mot förändringarna i sjukförsäkringen och valt att kalla det för påskuppropet. Några demonstrationer hölls redan i dag, bland annat i Eskilstuna. Men det är på annandagen som de flesta protesterna hålls.

Erik Videgård talar En av talarna i Stockholm är stjärnkrögaren Erik Videgård som själv kämpar både mot cancern, och mot Försäkringskassan. – Jag talar dels för att jag fick förmånen att bli tillfrågad om att göra det, dels för att jag tycker att det är viktigt. Det är ett tillfälle att ge en röst till dem som vanligtvis inte hörs så mycket, säger han. Själva talet sitter han och filar på när Aftonbladet ringer. Det är mycket som ska sägas på kort tid och Erik Videgård är mån om att det ska bli bra. – Varje ord blir väldigt viktigt eftersom det är fler som ska tala, och man inte har så mycket tid på sig. Men jag ska försöka vara konkret i min kritik och komma med några handfasta förslag på förbättringar, säger han. En av punkterna i talet handlar om hur svårt det är att överklaga Försäkringskassans beslut. Och om att det tar ett år innan en överklagan behandlas. Erik Videgård berättar att det för honom kommer att ta två år från den dag han anmälde sig sjuk tills att han får besked om han ens kommer att få någon ersättning”

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Sjukförsäkring, Socialförsäkringar, Socialpolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Påskmanifestation mot moderaternas arbetslinje för cancersjuka

  1. Bo skriver:

    Kommer att protestera mot S i Stockholm och alla hycklande sossar…

    – 2006 fick Anna Hedborg i uppdrag av regeringen Persson att utreda de sociala försäkringarna inklusive sjukförsäkringen. Några slutsatser hon kom fram till i sin utredning "Mera försäkring och mera arbete" var bl.a. att: "Försäkringen har inte fungerat som den borde. Vårt uttryck för detta är att sjukförsäkringen är för mjuk." och "En möjlig reformväg är att helt enkelt strama åt, att underkänna vissa diagnoser, att sänka ersättningar, att låta sjukdomens pris bli så högt att människor tvingas ut ur försäkringen."/Wikipedia

  2. Eva Hillén Ah skriver:

    Jag kommer att delta i manifestationen i Östersund kl. 19.00. Jag hoppas och tror att vi blir många.

    /Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *