Göteborgsposten ledare pladdrar och bluddrar om FAS3 och arbetsmarknaden

Om inte annat kunde man önska att den moderata alliansen och dess pravda inspirerade försvarare på ledarsidorna nedan kunde bestämma sig om arbetsmarknadspolitiken inom jobb och utvecklingsgarantin syftade till arbete eller är förvaring för personer som i princip är arbetshandikappade och inte kan arbeta.

Träning på träning i att söka jobba och motiveras för det via miljarder till privata coaching företag är en sak. Men vad FAS3 är avsedd för är inte ’arbete’. Det handlar om praktik där arbetsgivaren får betalt för att låta en FAS3 person följa med en handledare på en arbetsplats för att utföra icke-reguljära arbetsuppgifter på arbetsplatsen.

Göteborgspostens ledarskribent bluddrar verkligen när man talar om om subventionerade anställningar.

Alltså ska FAS3 personen utför något form av arbete som inte i vanliga fall finns på arbetsplatsen. I den alternativ verklighet som Anders Borg och den moderata alliansen befinner sig tycks man tro att det finns sådan arbeten på moderna svensk arbetsplatser. Möjligen för att ingen i den moderata ledningen haft något arbete utanför politiken om man inte ska räkna Anders Borgs tid som ekonom.

FAS 3 kan inte kvalificera till arbete om AF och FAS3 anordnaren följer reglerna för att anordnaren kan inte erbjuda reguljära arbetsuppgifter. Och om den arbetslösa FAS3 personen är kvalificerad till att utföra reguljära arbetsuppgifter varför ska denna person då ägna sig åt praktik på i stort heltid istället för  att söka arbete?

Nu är verkligheten förstås inte sådan som GP med flera borgerliga ledarskribenter beskriver den. FAS3 personerna jobbar och utför i många fall reguljära arbetsuppgifter. Som de är kvalificerade för att utföra som ett riktigt arbete.

Eller varför annonserar arbetsförmedlingen om ’hjälp med vad du inte hinner med på företaget’ där de erbjuder FAS3 personer till företagare…  Modern livegenskap i många fall om nu någon kommer ihåg de livegna i gamla Ryssland?

2011-05-05_1025

Arbetsgivaren får 5000kr i månaden för att ta in en FAS3 person, har inga åtagande, och FAS3 personen som kan var i upp till två år på en arbetsplats är varken berättigade till pensionspoäng eller  att komma in i a-kassan. För han eller hon har ju inte arbetat på riktigt i upp till två år….

I dag finns drygt 26 000 personer i Fas 3, enligt regeringskansliet. De har i genomsnitt varit arbetslösa i åtta år. Fyra av tio är äldre än 55 år. Fyra av tio är funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga.

Och för att vända på GPs siffror från regeringskansliet ovan. Majoriteten av FAS 3 personerna är yngre än 55 år. Majoriteten har inge funktionshinder. Eller med andra ord. Majoriteten inom FAS3 är fullt arbetsföra svenskar satt på praktik.

Att GP reagerar på att det för förbjudet för FAS3 personen att utbilda sig även om det kan leda till arbete får mig att undra var de varit de senaste åren då all utbildning för omställning till nya arbeten kallades AMS-trams av moderaterna som menade att det hindrade arbetslösa att ta de riktiga jobben….

När FAS3 personerna beskrivs som i stort arbetshandikappade av GP-ledaren blir i alla fall jag förbannad. Det är kvalificerat skitsnack av en GP ledarskribent som uppenbarlig inte funnits ute på den reguljära arbetsmarknaden de senaste decennierna.

Så ser moderaternas arbetslinjen ut med förvaring istället för riktiga arbeten och ’lön’ genom aktivitetsersättning långt under existensnivå i många fall. För vad som är arbete där FAS3 personen ifråga lånas ut av staten mot ersättning till den organisation

FAS3 handlar i korthet om förvaring och är ett mänskligt monument över den misslyckade Anders Borgs icke verklighetsrelaterade bild av den svenska arbetsmarknaden.

Förövrigt någon som kommer ihåg denna annonsen från moderaterna? Riktiga arbeten var tydligen att du arbetade utan riktig lön utlånade av staten på bidrag som ligger under vad som sägs vara existensminimum i Sverige. För visst är FAS3 en del av den moderata arbetslinjen…

2011-05-05_1026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bloggat:
Angeles Bermudez Svankvist pratar i gåtor om fas 3FAS 3 är pysselsättning och att gömma undan arbetslösaLögner om Fas 3 från regeringenFas 3 meninglös och cynisk pysselsättning, (m)en ändå

 

 

Pladder skapar inga jobb – Ledare – www.gp.se:

Pladder skapar inga jobb

Fas 3 behöver förbättras och utvecklas. Men ett gräl om vad subventionerad sysselsättning för långtidsarbetslösa skall kallas är inte meningsfullt.

Relaterat

Fas 3 i Jobb- och utvecklingsgarantin skall avskaffas, kräver oppositionen. Men till förmån för vad?

Fas 3 behöver förbättras och utvecklas. Kontrollen av de företag som mot ersättning sysselsätter långtidsarbetslösa måste skärpas. Sysselsättningen skall vara meningsfull och, om möjligt, förbättra de sysselsattas möjligheter att ta steget ut ur Fas 3 till ett jobb – med eller utan stöd.

Men riktigt så enkelt, som när Socialdemokraternas nyvalde partiledare Håkan Juholt säger ”avskaffa Fas 3”, är det inte. Det vet han. Kritiken mot Fas 3 är i mångt och mycket en lek med politiskt laddade ord.

Resan till Fas 3 börjar med vanlig arbetslöshet.

Efter ett år tar ersättningen från a-kassan slut. De som fortfarande är arbetslösa erbjuds plats i Jobb- och utvecklingsgarantin. Fas 1 i garantin innebär i huvudsak förstärkt arbetsförmedling (coachning). I Fas 2 tillkommer arbetsträning och praktik. Efter 450 dagar är cirka 30 procent av deltagarna fortfarande arbetslösa. De erbjuds då sysselsättning på heltid mot 65 procent i a-kassa eller försörjningsstöd (socialbidrag) – Fas 3.

Avsikten med Fas 3 är att långtidsarbetslösa inte skall förlora all kontakt med arbetsmarknaden. Det är en bra avsikt som förtjänar att inte förtalas.

I dag finns drygt 26 000 personer i Fas 3, enligt regeringskansliet. De har i genomsnitt varit arbetslösa i åtta år. Fyra av tio är äldre än 55 år. Fyra av tio är funktionshindrade med nedsatt arbetsförmåga.

Arbetsförmedlingen har undersökt vad som hände de 134 500 långtidsarbetslösa som skrevs in i Jobb- och utvecklingsgarantin mellan juli 2007 och april 2010. Av dem som lämnade garantin under någon av faserna 1, 2 och 3 hade 26 procent arbete utan stöd och 35 procent arbete med stöd. Andra vanliga skäl att lämna garantin var studier eller pension.

Oavsett vilka åtgärder som sätts in måste vi realistiskt räkna med att den som har varit arbetslös i åtta år, är äldre än 55 år och funktionshindrad med nedsatt arbetsförmåga i bästa fall kan få ett arbete med stöd, men sannolikt blir kvar i Fas 3 – eller något liknande med annat namn.

(…)

Oavsett namn handlar det om att subventionera fram meningsfulla arbetsuppgifter åt långtidsarbetslösa som är chanslösa eller näst intill chanslösa på den öppna arbetsmarknaden.

GP 5/5 -11

 

2 GP 5/5 -11″

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *