Centern – Moderaterna har ingen arbetsmarknadspolitik

I korthet säger Magnus Andersson och Per Ankersjö  i SvD nedan lägre löner, sämre tryggheter på arbetsplatsen och mer marknadslösningar inom arbetsförmedlingen ska lösa problemet med att i både har massarbetslöshet och en begynnande arbetskraftsbrist.

De är väl det man säger om man agerar som partirepresentanter för de stora organiserade arbetsgivaren som ju av naturliga skäl knappast gillar att Anders Borgs moderater lägger ansvaret på dem att faktiskt anställa.

Både är förstås fel ute. Som de som drivit företag vet är den största svårighet att hitta personal som har den rätta kompetensen och erfarenheten samt förstås numera rätt social bakgrund och kompetens. En person som passar in i gänget, har de rätta kunskaperna och som kan starta från dag 1 . Alla företagare känner också till provanställningar i 6 månader och andra former för att testa om en anställd fungerar. De svenska arbetsmarknads lagarna är lika lite problemet som de löner i Sverige i många fall är lägre än på andra håll.

I en kunskaps ekonomi fungerar moderaterna arbetslinje inte alls baserat som den är på styckekostnaden för den arbetande och tron att ekonomin ser ut som den gjorde i industrialismens barndom. Lika lite fungerar receptet som upprepas med papegojors envishet från Arbetsgivarnas företrädare.

Men det är förstås roligt att centern bekräftar att den moderata arbetslinjen inte fungerar.

Bloggat:
Centerpartiet har vassast arbetsmarknadspolitikRättvisa är …,  SvD om företagsklimatetM) missar missmatchenChampagne för Saab?Moderaterna har ingen politik, men propagandaministerOmvalet 15 maj – att sträva på med valrörelsen trots motvinden och att rösta med hjärtat….De besvikna S – väljarnaDen raspande skivan har hakat upp sig, hakat upp sig …Rättvist att låta folk dö?

M tar inte sitt ansvar för arbetsmarknadspolitiken | SvD:
”Men en av de viktigaste reformerna som krävs för att komma till bukt med glappet mellan de som i dag är arbetslösa och de lediga jobben är att Arbetsförmedlingen måste utsättas för konkurrens och fler privata aktörer tillåtas. Det skulle göra att fler aktörer får i uppdrag att lösa arbetslöshetsproblematiken. Utöver detta krävs ingångslöner som kan ge unga och nyanlända utan erfarenhet jobb.

Men självklart räcker inte lagstiftning i riksdagen. Det lokala företagsklimatet utgör en mycket viktig del för att skapa förutsättningar för fler människor att få jobb. De regionerna med ett bra företagsklimat har ett mindre glapp mellan arbetslöshet och lediga platser.

Sverige står inför stora utmaningar och en av dem är att fler arbetslösa ska kunna ta de lediga jobben. För att klara det krävs politiskt mod – som än så länge vare sig socialdemokrater eller moderater visat upp.”

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Centern och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *