Dags att fasa ut den moderata alliansens Jobb och utvecklingsgaranti med FAS3

Är det inte dags att göra klart att den moderaterna arbetslinjen helt saknar poltik för att ens ge arbetslösa förutsättningar till nytt arbete. Den s.k jobb och utvecklings garantin ger varken förutsättningar till arbete eller ens utveckling då de arbetslösa där haft utbildningsförbud i 4 år som jobb och utvecklings existerat.

I princip har jobb och utvecklings garantins deltagare ofta coachats till att söka arbeten det inte ens har kvalifikationer till för att sedan skickats på förvaring som permanent statlig arbetsstyrka med ersättning på existensminum eller mindre utan pensionsvillkor eller rätt till a-kassa även om de praktiserar heltid på en arbetsplats i mer än

Ändå har moderaterna utan mer än pro forma kritik fått driva sin arbetslinje i mer än 4 år. Än värre moderaterna har ostört utan kritik från varken fack eller arbetarrörelsens i stort fått hävda att de driver en jobbpolitik. En arbetslinje som klart sagts från Finansminister Anders syftar till att pressa ner lönenivåerna hos stora grupper i Sverige.

Eller med andra ord större ekonomiska skillnader och fler fattiga är moderaternas nya Sverige.

Mer i media:
Fas 3 en slags mild form av slaveri – och inte värd att solka ner ditt rykte för, Reinfeldt,  Regeringen ger efter och inför utbildning för långtidsarbetslösa i fas 3,

 

Bloggat:
Se och lär av Sossarna i Göteborg!Omvändelse med kniven mot strupen!En regeringen på defensiven – backar om FAS 3!Regeringen pudlar om FAS 3Martin Mobergs betra…Anders Widén Författ…och (S)ebastians tankar

 

Vild reträtt från Fas 3 | Samhälle | Debattämnen | Debatt | Aftonbladet:
” nu gör det möjligt för deltagarna i Fas 3 att få tillgång till utbildning, det som hon och finansminister Anders Borg tidigare kallat för ’gamla AMS-åtgärder’.

LO har under flera år kritiserat den låga kvaliteten i jobb- och utvecklingsgarantierna, med Fas 3 som det verkliga skräckexemplet. Varken uppmaningar från oss eller utvärderingsmyndigheten IFAU har fått effekt. Men kombinationen av förödande skildringar i TV 4 och SVT:s Uppdrag granskning och bakslagen i omvalen i söndags verkar ha skapat oreda i regeringens PR-fabrik.

Regeringen har länge drivit linjen att utbildning och kompetenshöjande insatser för arbetslösa är kostsamma och i det närmaste meningslösa. I stället för att ’låsa in’ långtidsarbetslösa i utbildning så ska de genom lägre ersättning få ’ökade drivkrafter’ att söka fler jobb.

Resultaten är ytterligt nedslående. Fas 3 har nu drygt 26 000 deltagare. Så här långt har endast 1,4 procent av deltagarna lämnat Fas 3 för arbete eller studier. Prognosen är att antalet personer i Fas 3 stiger till närmare 50 000 om två år.

De som befinner sig i Fas 3 har varit arbetslösa under lång tid. Deras kunskaper har ofta blivit inaktuella och de har med tiden fått en allt svagare anknytning till arbetsmarknaden. Att i det läget ordinera ’ökade drivkrafter’ är naturligtvis fullkomligt feltänkt. Vägen tillbaka till arbetslivet måste gå via höjd kompetens i kombination med kraftigt subventionerade anställningar. ”

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *