Ekonomisk bokstavstro

Att ekonomer kritiserar Anders Borg är knappast något nytt. Finanspolitiska rådet har i stort sågat Anders Borg sedan det skapades för otydlighet, oflexibilitet i sitt tänkande och misslyckade reformer av allt från försäkringskassa till a-kassa och arbetsförmedling. Alltså i stort det moderaterna och Anders Borg i stort kallat arbetslinjen.

Finanspolitiska rådet vill  bland mycket annat ha klart och tydligt sagt att målet med Anders Borgs och den moderata alliansens politik är sänkta löner som på sikt ska ge arbeten enligt teoretiska ekonomiska modeller från tidigt 90-tal.

När Anders Borg skapade ett monster till sin avbild | Karin Pettersson | Ledarkrönika | Ledare | Aftonbladet:
”Finanspolitiska rådet bildades i augusti 2007. Ordförande är professorn i nationalekonomi, Lars Calmfors. Rådets uppgift är att göra en oberoende granskning av regeringens finanspolitik.

Det har de också gjort. Till Anders Borgs stora vrede. I sin naivitet och sitt storhetsvansinne verkade finansministerns tro att rådet skulle bli hans hejaklack. Så har det inte blivit. Rådet fick eget liv. De har gett regeringen en hel del beröm, men också en hel del skarp kritik. Anders Borg har svarat sina experter med att de är  ’akademiker som kladdar med pennan’ och inte förstår politikens realiteter. I den rapport som kom i veckan pekade rådet bland annat på att regeringens politik när det gäller a-kassan har gjort att försäkringen inte längre fungerar. Man säger också att de argument som regeringen använder för utförsäljningen av statliga bolag inte håller, och att jobbskatteavdragen leder till sänkta löner.

Anders Borg har så klart rätt i att Finanspolitiska rådet inte förstår politik. Politik kan inte reduceras till ekonomiska modeller. Politik handlar om människosyn, om att ha en idé om hur samhället skulle kunna organiseras. Det handlar om att välja och att fatta svåra beslut. Anders Borg vill sälja ut statliga bolag, eftersom han är emot statligt ägande. Han tycker att det är bra att lönerna sänks, eftersom han tror att det leder till att människor anstränger sig mer. Han bekymrar sig inte för att a-kassan inte fungerar eftersom han tror att det blir fler jobb om människor tvingas leva i oro och sänka sina krav.

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *