När blev miljöpartiet krigspartiet?

Med tanke på att Peter Eriksson tidigare talat sig varm för en fortsatt Libyen insats med just stridsflyg och tyckte det var korkat att ens ifrågasätta den militära insatsen i Lybien kan man undra om folkpartiet och Jan Björklund nu hittat sin ideal partner..

Att Storbritannien som en av de länder som initierade just ’regime change’ som mål för NATO ländernas agerande i Libyen är ivriga att få stöd av så många andra länder som möjligt är kanske inte så konstigt. Men vad har hänt med det miljöparti som till vissa delar byggdes upp av freds och alternativrörelser kan man undra.

Om inte annat kommer Sverige finnas med i utkanten av Lybien insatsen under en oöverskådlig framtid som det ser ut nu i gott sällskap med sådan demokratiska förkämpar som Quatar.  Där folkpartiet och miljöpartiet kanske kan utgöra den nya säkerhetspolitiska axel i Sverige.

 

FP hoppas på MP för flyginsatsen – DN.SE:
”Den tidigare bilden var att det fanns en majoritet i riksdagen mot att Gripen-insatsen skulle förlängas. Men enligt Peter Eriksson var det en förhastad slutsats. MP har inte fattat något sådant beslut.

I veckan gav S-ledaren Håkan Juholt det nya beskedet att han i nuläget inte nu ser behov av att låta Gripen-planen fortsätta. I stället förespråkar han en marin insats.

– Om det nu är så att Socialdemokraterna inte orkar att ta ansvaret, men Miljöpartiet skulle vara redo att axla ansvaret håller jag öppet för att ett beslut kan tas av regeringen och Miljöpartiet. Också det blir en majoritet i riksdagen även om den naturligtvis blir mindre, säger Jan Björklund.

Har MP kontaktat regeringen i frågan?

– Det vill jag inte kommentera, svarar han.

– Ett sådant beslut måste naturligtvis föregås av ordentliga samtal, men vi uppfattar signalerna från MP att de inte stänger dörren. Det uppskattar vi.

En sådan majoritet skulle bryta en historisk doktrin.

– Ja, absolut. Men det är i så fall S som bryter det. Att hatta i sådana här centrala frågor, där det också handlar om Sveriges anseende internationellt, som S har gjort de senaste två månaderna är oansvarigt.

På onsdagen överlade Jan Björklund med Storbritanniens vice premiärminister, Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg, i London.

– Britterna är väldigt angelägna om att Sverige ska fortsätta att delta i Libyenoperationen, och det är flyginsatserna man bedömer som angelägna. Vi samtalade i en timme men ordet fartyg nämndes inte.

– Den formella förfrågan ställs av Nato och inte den brittiska regeringen, men britterna är ett av länderna som leder operationen, påpekar han.”

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, rödgröna, Säkerhetspolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *