När kommer det svenska fredsinitiativet och internationella diplomatin i libyen?

 

2011-05-20_1608

Det som saknats i diskussionerna om Libyen är vad vill de olika partierna inklusive socialdemokraterna göra för att stoppa striderna i Libyen?  Eller är det så att Sverige så hårt bundit upp sig i de ledande stormakternas och NATO medlemmarnas politisk mål att störta Gaddaffi regimen att de svenska partierna är förhindrade att agera på egen hand.

Och att man kommer inte göra några initiativ för att stoppa striderna förrän NATO bestämmer att man vill stoppa striderna. Kan man ens tala om humanitärt fokus då?

 

Västlibyen lider hårt av striderna – Ekot | Sveriges Radio:
”Allt som finns att äta är torrt bröd, orent vatten och lite lök, säger Nuri al Fassi. Han har levt och arbetat utomlands i många år, men återvänt till Libyen för att kunna hjälpa sina landsmän. Tiotusentals av de som bor i Zintan har flytt till Tunisien. De som bor kvar är rädda att röra sej ute eftersom Kadaffis trupper med prickskyttar finns i närheten nästan hela tiden. Zintan har blivit som en spökstad. Sjukhuset har också blivit beskjutet. Och viktig utrustning saknas. Inte ens enklare blodprover kan analyseras. Han beskriver hur en kollega tvingades öppna kraniet på en skottskadad patient, med ett rostigt verktyg som var det enda som fanns till hands. Frilansjournalisten Urban Hamid, som träffade läkaren al Fassi, har nyligen återvänt från det isolerade västra Libyen. Han säger att tiotusentals i området är helt beroende av att vägen mot Tunisien, säkras, och att förnödenheter kan föras in. – Om nu den här livslinan skulle stängas av skulle de klara sig en, max två, månader, men då under väldigt besvärliga förhållanden. Så är det redan nu, det råder brist på allting, säger Urban Hamid. ”

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på När kommer det svenska fredsinitiativet och internationella diplomatin i libyen?

  1. Barbro Hartvig skriver:

    Det blev bara en stjärna hur jag än tryckte.

    Det handlar naturligtvis inte om att stila med Jasplan i Libyen – och det förstår Håkan Juholt. Det handlar om att repatriera Gadaffi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *