Styr politiken eller tjänstemännen kommunerna?

Frågan jag ofta stället mig då jag både jobbar inom Göteborgs kommun i en stadsdels och sett beslutsprocess och håller på med politik utan att för den skull ha något politiskt uppdrag men känner många som har. Vem styr egentligen den kommunala verkligheten och den konkreta verksamhetsutformningen.

Vad jag sett är som Staffan skriver nedan kommunala tjänstemän och en organisation som styr politiker. I många fall handlar det om fritidspolitiker som varken har tid, djup kunskaper eller eller kraften att ifrågasätta den bild av verkligheten som presenteras för dem. Och vilken roll har politikerna då mer än att agera politiskt alibiy

 

Initiativet är fantastiskt bra.
Det hade verkligen varit nyttigt för mig som politiker att få chansen att dryfta min roll med andra politiker och förstå hur de som varit med ett tag förhåller sig till sin roll gentemot tjänstemän, styrdokument, lagar och förordningar.

Nu var det istället tjänstemännen som berättade vad vi inte kan göra som politiker pga lagen/styrdokumenten/förordningen/policyn/media/stadskansliet/kommunfullmäktige
Om jag igår var entusiastisk över vårt budgetförslag inför kommande år är jag idag skeptisk till vad jag faktiskt kan påverka av egen kraft.

Det känns lite som tjänstemännen som föredragit under denna utbildning, omedvetet, dragit en blöt filt av tvivel över mig. Ska jag i fortsättningen ställa mig frågan kan vi göra så före jag presenterar en idé?
Jag hade hellre haft en känsla av att så gör vi – lös det! Jag hoppas att mitt förhållningssätt kan vara sådant i framtiden också.
Jag ser hellre att våra tjänstemän kreativt får lösa administrativa problem än att vi som politiker inte försöker lösa medborgarnas pga byråkratiska hinder uppsatta av tjänstemännen.

Annat läsvärt:
Martin Moberg om samarbete (m) och (sd)
Roger Jönsson(s) om kritik mot regerigen från finanspolitiska rådet
Svensson om en motdemonstration mot nazisterna i Göteborg på lördag

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Göteborg, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *