Svenskar skeptiska till NATO – Ändå är det vår främsta militära partner

Att svenska folket är skeptiska till NATO är nog ingen nyhet i säg. Det finns idag inget parti som aktivt slås för NATO medlemskap som en politisk fråga då man troligen gjort kalkylen att man vinner inga väljare på fråga.

Och varför ta den politiska striden om vi som land redan är partner med NATO och deltar aktivt i ett militärt samarbete i allt från Afghanistan till nu senaste Libyen. NATO/USA och EU är i stort sammanlänkade med NATO som idag den faktiska militära armen för FN. Och FN i stort ett verktyg för de stormakter som idag utgör just kärnan av NATO.

Socialdemokraterna lever här kvar i analysen från kalla krigets slut att i stort alla globala militära konflikter är över och därför finns det heller inga problem med ett djupare militärt samarbete med NATO länder eller NATO som organisation. Eller med andra ord. Sverige deltar aktivt med NATO länder i militära operationer under de sämsta av alla alternativ. Som passiv passagerare i den säkerhetspolitiska vagn som styrs av NATOS ledande länder. Utan att få något tillbaka från NATO

Här har de borgerliga partierna inte ens besvärat sig med att tänka själva utan följer passivt vad som sägs och bestäms från Bryssel och Washington medan socialdemokraterna retoriskt lever kvar i en värld av civilt bistånd och krig för fred och mänskliga rättigheter.

Bloggat:
Seger eller död – om den libyska revolutionenNatofrågan kräver mer engagemang och opinionsbildningSverige och Libyen efter JAS – vad vill borgarna?Likt republikaner som hyllar monarkinLibyeninsaten: Stidslandet SverigeImbecilla dårar inom Försvarsmakten?Har socialdemokraternas politik blivit bättre efter att Juholt tagit över ledningen?

 

”Alliansfrihet tillhör svensk självbild” | Inrikes | SvD:
”Enligt Ulf Bjereld hänger inställningen till Nato samman med vad man tycker om det svenska deltagandet i den Nato-ledda insatsen i Afghanistan.

– Där har motståndet mot Sveriges militära närvaro ökat signifikant de senaste åren.

Ulf Bjereld tror också att uteblivna militära framgångar i Afghanistan har gjort att opinionen för ett svenskt Nato-medlemskap har minskat.

Även i SOM-mätningarna har den negativa opinionen, liksom i SvD:s undersökningar, varit stabil över tiden.

– Jag tror att det har två förklaringar. Den första är Sveriges långa tradition av militär alliansfrihet. Det är inte vilken politisk fråga som helst. Det har länge varit en del av den svenska sjävbilden och indentiteten. Den typen av djupt liggande föreställningar är väldigt svårmottagliga för förändringen., säger Ulf Bjereld.

Den andra förklaringen är, enligt honom, att frågan inte är särskild politiserad. Inget parti driver frågan hårt.

– Man väljer olika skäl att inte ta strid för sin ståndpunkt. Det gör att det inte blir en fråga för väljarkåren att ta ställning till.”

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik, Utrikespolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *