Utförsäkrad av moderata allians fick kylskåp inspekterat och nej till matpengar

Enligt socialtjänstens egna journalanteckningar från besöket hade Gerd bland annat falukorv, en påse grönsaker, bröd, ägg, cirka en portion makaroner och smörgåsmargarin hemma. De två utredarna kom fram till att maten ”bör räcka cirka en och en halv till två veckor för en icke kroppsarbetande kvinna i medelåldern”. Därmed beviljades inga pengar.

Kommunen skriver också att Gerd med den mat hon har hemma ”kan tillgodogöra sig ett behov av protein, kolhydrater, fett och vitaminer”.

Fy fan!  Nedanstående historia och citaten ovan är verkligheten i den moderata alliansens utförsäkringssverige. Inte nog med att en 57 kvinna utförsäkras och tvingas att söka socialbidrag.

Socialtjänsten i det moderats och folkparti styrda Landskrona har inhumaniteten att komma hem till kvinnan och inspektera hennes kylskåp för att räkna matbitarna och komma fram till att med den maten hon hade hade tillräckligt för en icke kroppsarbetande kvinna.

1800-talets fattighus reformer framstår i fördelaktig dager jämfört med den människosyn man tydligen har hos de borgerliga partierna i Landskrona och dess socialtjänst.

Och är det inte Anders Borg med flera som påstått att utförsäkringar enligt med den moderata arbetslinjen inte ska leda till att någon tvingas söka socialbidrag utan istället ska få möjligeten att arbeta.

Vem har det politiska ansvaret för beslutet att låta socialtjänsten inspektera hjälpsökandes kylskåp?

Bloggat:
Dagsaktuell dagsedel av DagermanI mammas Landskrona klämmer man åt ”fuskarna”. I dubbel bemärkelse.Kränkning och ovärdig behandling,

 

Hon fick nej till matpengar – hd.se:

 

LANDSKRONA. Tidigare i veckan berättade vi om en Landskronakvinna som JO-anmält socialtjänsten i Landskrona för att man därifrån velat inspektera hennes kylskåp innan hon kunde beviljas nödpengar till mat. Kvinnan tyckte det kändes kränkande och valde att inte släppa in utredarna utan lånade pengar av en bekant.

Men 57-åriga Gerd lät de två utredarna från socialtjänsten titta i hennes kyl, frys och skafferi. Hon uppfattade inte att hon hade något val.

– Jag blev så överrumplad av frågan. De sa aldrig att det var frivilligt. Först efteråt slog det mig att vad ska de där och göra?

Gerd utförsäkrades i januari och blev tvungen att ansöka om försörjningsstöd och nödpengar till mat hos kommunen för att klara sig. Sedan ett år tillbaka gör socialtjänsten i Landskrona hembesök i samband med ansökningar om försörjningsstöd och nödpengar och det besöket gick Gerd med på.

– Jag sa javisst, för jag har inget att dölja.

Men hon hade inte väntat sig att utredarna även, mycket omsorgsfullt, skulle måtta upp vad som fanns kvar i kartongerna i hennes skafferi eller räkna äggen i hennes kyl.

– Den ena kvinnan tog fram mitt lätt- och lagompaket ur kylen och klämde på det och sa att det här räcker ju i fjorton dagar för dig. Sedan fick jag ta fram makaronpaketet. De trodde först inte på att där bara var till en portion utan de skulle klämma på det också. Sedan räknade de varenda matbit jag hade.

Enligt socialtjänstens egna journalanteckningar från besöket hade Gerd bland annat falukorv, en påse grönsaker, bröd, ägg, cirka en portion makaroner och smörgåsmargarin hemma. De två utredarna kom fram till att maten ”bör räcka cirka en och en halv till två veckor för en icke kroppsarbetande kvinna i medelåldern”. Därmed beviljades inga pengar.

När maten i kylen så småningom tog slut blev det Gerds vuxna barn som turades om att hjälpa henne.

 

(Via .)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Moderaterna, Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Utförsäkrad av moderata allians fick kylskåp inspekterat och nej till matpengar

  1. Micke skriver:

    Socialtjänstlagen är väl en ramlag som ger stort utrymme för kommunerna att tolka den som de vill? Klart blir då att Alliansens syn på människor i ekonomiskt trubbel tydliggörs i sånt här vansinne! Borgarkräken visar sitt rätta jag! Fy fan,skäms över att vara svensk i såna här lägen!

  2. Barbro Hartvig skriver:

    Har det undgått dig att Socialsekreterare och Biståndsbedömmare är maktutövare?

  3. Johan K skriver:

    Jag gillat inte heller alliansens fördelningspolitik, men det här känns ju ganska kallt. Socialtjänstlagen är från 2001 (Göran Perssons tid) och jag tror knappast att politikerna (eller tjänstemännen) i Landskrona har försökt ändra på den på egen hand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *