Den havererade moderata sjukförsäkringen

Redan före den moderata regeringen sjösatte vad de kallade sin arbetslinje för de sjuka varnade försäkringskassan och majoriteten av remissinstanserna att majoriteten av de personer som nu ‘omförsäkrades’ aldrig skulle kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Varför genomförde den moderata alliansen då ändringen. Troligen därför att man trodde på sin egen retorik om att dessa personer egentligen inte varit och är sjuka utan bara var ‘offer för en socialdemokratisk’ politik som gömt undan arbetslöshet i sjukförsäkringen. Och att de med varm hand skulle tas emot på arbetsmarknaden och själva vara lyckliga över sin befrielse att nu få arbeta igen….

Så ser förstås inte verkligheten men vilken betydelse har verkligheten för Anders borgs moderata arbetslinje haft tidigare. De utförsäkrade var faktiskt sjuka, det finns få arbetsgivare som är intresserade av ej 100% friska och AF är definitivt inte en myndighet lämpad att sköta rehabilitering av sjuka på egenhand.

Cynikern hade förstås undrat hur mycket betydelsen av ‘omförsäkring’ till en lägre sjukersättning hade för en moderat finansminister som letade intäkter till framtida skattesänkningar.

Nästan 50000 personer har hittills utförsäkrats och bara cirka 3 procent av dem som utförsäkrades vid årsskiftet 2009/10 har fått någon form av jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Den tänkta arbetslinjen fungerar inte – sjuka blir utförsäkrade i stället för att få rehabilitering och stöd.

Därför föreslår vi i dag att riksdagens socialförsäkringsutskott ska ta ett utskottsinitiativ för att tvinga regeringen att agera. Nu är det upp till bevis för de regeringspartier som kritiserat sjukförsäkringen. Vår förhoppning är att de är beredda att agera för att förbättra för de svårt sjuka människor som nu faller igenom skyddsnäten. Vi kommer att föreslå förändringar på tre områden. Det är långt ifrån de enda förändringar vi skulle vilja göra. Men nu handlar det om de mest akuta åtgärderna för att förhindra fortsatta utförsäkringar.

• För det första anser vi att de personer som har eller har haft tidsbegränsad sjukersättning, och som saknar sjukpenninggrundande inkomst, ska återförsäkras så att man får en ersättning som ligger i nivå med den man tidigare hade. Det här handlar om cirka 6000 svårt sjuka personer som aldrig har kunnat arbeta och som efter utförsäkringen har visat sig inte kunna tillgodogöra sig någon aktivitet hos Arbetsförmedlingen. Regeringen förslår att de nu ska få en ersättning som är väsentligt lägre än tidigare sjukersättning – för många 4000 kronor i månaden i sänkt ersättning. Det är vare sig värdigt eller acceptabelt. Ingen har valt att bli svårt sjuk.

Nu ska utförsäkringarna stoppas | Brännpunkt | SvD

Bloggat:

Ett utmärkt rödgrönt initiativ – så kan den sjuka sjukförsäkringen bli friskare….., Dags att ta ett steg över blockgränserna kring sjukförsäkringen?, Den omänskliga utförsäkringspolitken måste stoppas nu!, Initiativ för att stoppa utförsäkringarna, Långsiktigt tänkande efterlyses!, Ett initiativ till den sjuka sjukförsäkringen., Vågar KD trotsa moderaterna om sjukförsäkringen, Sjukförsäkringen: Ett utskottsinitiativ där retoriken prövas för (C) och (KD)

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Sjukförsäkring och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *